Akkerbouw

Achtergrond

'Dip in sluitkoolprijs waait voorbij'

Met 19 cent voor wittekool in de maat 36 is de prijs niet helemaal wild, vindt teler Siemen Bruin in Waarland.

"Er is even te weinig vraag om mooie prijzen te maken, vanwege aanbod wat niet in de koelcel is gegaan. Dat volume moet eerst weg, daar heb je 2, 3 weken last van", zegt Bruin.

Droogte

"Kool die nog op het land stond, is goed gegroeid. Dat heeft ook zijn weerslag", reageert Gerard Sevenhuijsen van handelskantoor Tuindersbelang in Warmenhuizen. Overigens gaat hij er net als Bruin vanuit dat de prijs zal aantrekken. De droogte afgelopen zomer heeft zijn weerslag gehad op de producties in Zuid- en Midden-Europa. Sevenhuijsen: "Je moet vooral niet te zwaar tillen aan de huidige prijs."

Vraag van Zuid-Duitse handelaren

In de Noord-Duitse landstreek Sleeswijk-Holstein brengen de 36'ers sinds deze week 25 cent op, voor kool van tweeënhalve kilo wordt 30 cent gegeven. "We hebben nu al vraag van handelaren in Zuid-Duitsland", licht Jan Raspel van Gemüseberatungsring Dithmarschen toe. "Die markt wordt normaal bediend met kool uit Beieren en uit omringende landen als Tsjechië. Voor industriekool lopen levercontracten nu af, die handel moet naar de vrije markt. "Ik verwacht dat de prijs verder gaat aantrekken.

Prognose: gunstig.

Of registreer je om te kunnen reageren.