Akkerbouw

Achtergrond

Dalende tarweprijzen; weinig transacties

De tarweprijzen zijn deze week verder gedaald.

Er wordt heel weinig verhandeld. Niemand wil tarwe kopen nu de prijs daalt. De kopers wachten op nog lagere prijzen. Opvallend is dat de fysieke markten, ook in Parijs, redelijk stabiel blijven tot licht stijgen.

Wasde-rapport

De Europese graanmarkten zijn meegegaan met de prijsdaling op de termijnmarkt in Chicago. Hoewel de zwakke wisselkoers van de euro de prijzen nog overeind leek te houden zijn de prijzen toch gedaald, na het uitkomen van het Wasde-rapport.

Hoge voorraden, silo's sluiten

De Franse graanhandel worstelt met de hoge voorraden. De Franse silo operator Socomac sloot afgelopen maandag zijn silo in Rouen voor alle nieuwe graanleveringen. Dit vanwege de grote voorraden als gevolg van de zwakke export van granen. Dit is de derde faciliteit die gesloten wordt sinds donderdag.

De tarweprijs op de Parijse termijnmarkt daalde dinsdag voor het decembercontract naar €175,25 per ton. Vergeleken met twee weken geleden is de prijs €10 lager. Hiermee zit prijs weer op het niveau van half oktober. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor tarwe zakte vergeleken met een week eerder met 1,7% naar 169 punten.

Achterstand tarwe-uitvoer VS

Ook de Verenigde Staten kampt met een tekort aan opslagcapaciteit. Dit komt door de achterstand van de tarwe-uitvoer dit seizoen, deels veroorzaakt door de sterke Amerikaanse dollar. In Chicago stonden de tarwenoteringen weer onder druk. De inzaai van wintertarwe valt enigszins tegen. Analisten hadden meer dan 94% ingezaaid areaal verwacht in de VS.

Regen in Rusland en Oekraïne

In Rusland en Oekraïne regent het, wat goed is voor de ingezaaide tarwe. In Roemenië is het nog steeds erg droog waardoor de maisoogst het moeilijk heeft. De mais-prijsindex van de IGC steeg vergeleken met een week eerder met 2,3% naar 177 punten.

Prognose: dalende graanprijzen.

Meer informatie over de prijzen van granen vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:

EU-voertarwe Rotterdam

Maaltarwe Goes

Voertarwe Groningen

Voertarwe Emmeloord

Voertarwe Middenmeer

Nieuwe oogst tarwe Middenmeer

Voertarwe Hamburg

Maaltarwe Rouen

Of registreer je om te kunnen reageren.