Akkerbouw

Achtergrond laatste update:19 dec 2015

Chinezen azen op Syngenta

ChemChina heeft een bod van omgerekend €39 miljard neergelegd voor Syngenta, de grootste zaadveredelaar en producent gewasbeschermingsmiddelen van Europa. ChemChina is een Chinees staatsbedrijf en is via een Israëlisch dochterbedrijf al een grote speler in de wereld van gewasbescherming. De positie van de boer of coöperatie wordt met een deal weer wat verder ondermijnd.

Syngenta komt mogelijk in handen van het Chinese ChemChina. Het nieuws is het eerst gebracht door financieel persbureau Bloomberg. ChemChina en Syngenta kunnen samen meer macht uitoefenen op de keten.

Minder onderhandelingsmacht

Ze kunnen mogelijk prijzen wat eenvoudiger verhogen en krijgen samen meer onderzoeksbudget en commerciële kracht bepaalde producten uit te rollen. De boer of tuinder kan al kiezen uit een beperkt aantal leveranciers en krijgt weer wat minder keuze, en dus wat minder onderhandelingsmacht als het op prijzen aankomt.

Concurrentie is moordend

Marktmacht moet wellicht niet overdreven worden, want de concurrentie is en zal ook na de overname moordend blijven. Syngenta zet van oudsher in op gepatenteerde producten, maar het is vooral in de EU steeds lastiger werkzame stoffen geregistreerd te krijgen. Een steeds groter deel van de wereldwijde markt wordt ingenomen door producten waarvan het patent is vervangen en gespecialiseerde 'off-patent'-spelers oefenen grote prijsdruk uit.

Aandelen in Adama

ChemChina heeft al 60% van de aandelen in Adama, een Israëlisch bedrijf dat vroeger Makhteshim Agan heette. Adama is wereldwijd marktleider met gewasbeschermingsmiddelen op basis van werkzame stoffen waarvan het patent is vervallen. Het bedrijf veredelt geen zaden. Adama realiseerde vorig jaar een totale omzet van omgerekend €3 miljard.

Mededingingsperikelen

Syngenta is een Zwitsers bedrijf dat vorig jaar €10,9 miljard omzet realiseerde met gewasbeschermingsmiddelen en €2,9 miljard met zaden. Syngenta heeft volgens de bronnen van Bloomberg in eerste aanleg afwijzend gereageerd op het bod, dat neerkomt op 449 Zwitserse franc per aandeel. Eerder dit jaar wees Syngenta al een bod van 470 franc van Monsanto af. Net als toen is Syngenta bezorgd over eventuele mededingingsperikelen.

Geen aansluiting bij strategie Syngenta

De deal lijkt bovendien niet echt te passen bij de strategie van Syngenta. De onderneming is al met afstand wereldwijd nummer één in gewasbescherming en zoekt vooral groei in meer toegevoegde waarde. Een bedrijf met een sterke positie in zaden zoals DuPont/Pioneer lijkt daarmee beter bij Syngenta te passen dan ChemChina. Het enige dat de Chinezen lijken te bieden, is een sterkere positie in de off-patent markt en unieke ingangen in China.

Investeren in innovatieve westerse bedrijven

Andersom is Syngenta voor ChemChina wel heel aantrekkelijk. Het bedrijf heeft net als andere grote bedrijven in China van de regering de impliciete opdracht gekregen te investeren in innovatieve westerse bedrijven in de landbouw- en voedingswereld. China heeft immers te weinig landbouwgrond om zijn bevolking met klassieke landbouwtechnieken en zonder importen te voeden.

Staatshandelshuis COFCO nam eerder het Nederlandse graanhandelshuis Nidera over. De Chinese varkensslachter WH Group kocht eerder met staatssteun het Amerikaanse Smithfield Foods.

Of registreer je om te kunnen reageren.