Akkerbouw

Achtergrond 16 reacties

‘Belachelijk waarvoor akkerbouwers werken’

In 2003 begon Pieter Beije met de verkoop van Duitse biertafels. Nu is het een florerende handel en welkome aanvulling op het bedrijfsinkomen.

Een klein bordje met het opschrift 'biertafel.nl' naast de oprit laat zien dat dit akkerbouwbedrijf een opvallende neventak heeft: de verkoop van biertafels. Het is niet de enige verbredingsactiviteit van Frouwkje en Pieter Beije. Energieproductie, middels twee windmolens en sinds afgelopen jaar 230 zonnepanelen, vormt een andere belangrijke poot onder het bedrijf.

Rendement

"Kansen die voorbij komen, moet je oppakken. Je moet wel steeds heel alert zijn op het uiteindelijke rendement van een investering", zegt Pieter Beije. Hij verwijst daarbij niet alleen naar de verkoop van de biertafels, maar ook naar de zonnepanelen. Afgelopen jaar verving hij het asbestdak op de oude schuur. Door het dak gelijktijdig van zonnepanelen te voorzien, maakte hij gebruik van interessante fiscale regelingen en ontving hij een SDE+-subsidie. De zonnepanelen zijn jaarlijks goed voor circa 50.000 kWh, hiervan levert hij zo’n 20.000 kWh terug aan het net.

Beweeg uw muis over de iconen voor meer informatie en beelden.

Biertafels

In 2003 kwam de andere kans waar Beije naar verwijst voorbij. Tijdens familiebezoeken in Duitsland kwam hij in contact met een biertafelfabrikant. Om familie en vrienden een plezier te doen laadde hij regelmatig enkele sets in zijn auto. Steeds meer mensen vroegen Beije of hij ook voor hen zo’n originele Duitse biertafel kon meenemen. Het was de aanleiding om deze handel professioneel op te pakken.

Op verzoek van Beije maakt de fabrikant zelfs speciale versies voor de Nederlandse markt. Zo zijn de 2,20 meter lange klaptafels leverbaar in breedtes van 50, 70 en 80 centimeter. Voor kleine ruimten heeft Beije de Amsterdamse biertafel – slechts 110 centimter lang en 60 centimeter breed – in het assortiment.

Omzetstijging van 30%

"Het leveren van hoogwaardige kwaliteit staat bij mij voorop. Daarom heeft de fabrikant in 2010 verbeteringen doorgevoerd." De afnemers zijn heel divers: van particulieren tot cafés, scholen, drankengroothandelaren en verhuurbedrijven. De webwinkel gaf de verkoop een duidelijke boost. In de afgelopen drie jaar steeg de omzet jaarlijks met zo’n 30%. "De biertafelverkoop is een steeds belangrijkere tak onder ons bedrijf, zeker in jaren met lage opbrengstprijzen", zegt Beije.

In een doorsnee jaar dragen de drie takken (akkerbouw, biertafels en wind- en zonne-energie) elk voor een derde bij aan het bedrijfsinkomen. "Een dergelijke inkomstenspreiding geeft mij een goed gevoel. De energie- en gewasopbrengsten kunnen per jaar verschillen."

Energieopwekking is ook een belangrijke tak. Er zijn twee windmolens. Afgelopen jaar werd het asbestdak van de oude schuur vervangen en voorzien van 230 zonnepanelen.
Energieopwekking is ook een belangrijke tak. Er zijn twee windmolens. Afgelopen jaar werd het asbestdak van de oude schuur vervangen en voorzien van 230 zonnepanelen.

 

Logistiek

Volgens Beije is het werk dat de biertafeltak opslurpt goed te combineren met de werkzaamheden op zijn akkers. Het rooien en inschuren van de uien doet hij zelf. "Dat zijn twee daagjes werk." Voor de aardappeloogst schakelt hij de loonwerker twee dagen in, net als voor het rooien van de bieten. Sinds afgelopen jaar besteedt hij het bietentransport uit. "Met 54 hectare onder de ploeg kun je er makkelijk iets naast doen. Zelfs in het drukke oogstseizoen. Tal van collega’s hebben er toch een baan bij. Ik vind het echter lastig om in loondienst te gaan. Ik wil flexibel zijn in wat ik doe en vrijheid hebben."

Informatieaanvragen over en bestellingen van de biertafels komen veelal telefonisch of via internet binnen. Voor de bezorging schakelt Beije een lokale transporteur in. "Tijdens het drukke voorjaars- en oogstwerk beantwoorden we de mails en telefoontjes gewoon 's avonds."

Investeringen

De neventak vraagt wel alertheid en continu inspelen op nieuwe digitale ontwikkelingen. Daarom heeft het up-to-date houden van de website een hoge prioriteit. Beije liet deze geschikt maken voor smartphones en tablets. "Noodzakelijke investeringen", zegt hij.

Afgelopen jaar bouwde hij een nieuwe schuur; deze functioneert als opslag en verkoopruimte van de biertafels. Tevens staan er de 'schone' machines die minimaal worden gebruikt, zoals de trekker, combine, uienrooier en veldspuit. Beije merkt dat de kopers van de biertafels het prachtig vinden om dergelijke machines van dichtbij te zien en te bespreken.

De afzet van biertafels is een steeds belangrijkere poot onder het akkerbouwbedrijf. De afzet van de tafels stijgt jaarlijks.
De afzet van biertafels is een steeds belangrijkere poot onder het akkerbouwbedrijf. De afzet van de tafels stijgt jaarlijks.

 

Klantcontacten buiten de landbouw

De verkoop van de biertafels opende ook de ogen van Beije als akkerbouwer; hij vergelijkt het rendement op het geïnvesteerde vermogen in de akkers met de marges op de biertafels. "Het is echt belachelijk waarvoor wij als akkerbouwer werken."

De vele klantcontacten met mensen van buiten de landbouw vindt Beije ook een pre. Hij ervaart dat veel burgers het mooi vinden zoiets op een boerderij te kopen en niet vanuit een loods op een industrieterrein. "Als boeren hebben we het imago dat wij alleen iets verkopen wat echt goed is en niet proberen iemand een oor aan te naaien."

Laatste reacties

 • John*

  t wordt tijd dat wij ook nee leren zeggen als boer... dat is de enige manier om rendement te maken.

 • Noordam2

  prima als Froukje en Pieter zo ondernemend zijn en daarmee ook succes boeken. Hulde daarvoor! Een beetje te kort door de bocht is de uitspraak dat het belachelijk is waar een gewone akkerbouwer voor werkt. ik ben zelf akkerbouwer en klaag nooit. We hebben een mooi beroep en hebben het goed. Naief???? of ook een goed ondernemer?????????

 • gvanlaar

  @john veel producten in de landbouw zijn verse producten met een korte houdbaarheid. dan kun je eigenlijk geen nee zeggen omdat anders je product bederft!!

 • info36

  @Noordam, er is geen 1 ondernemer buiten de landbouw die voor zulke belachelijke marges werkt als de landbouwers.
  Daarnaast nog de teeltrisico's en de vele onzekere factoren als pachtprijzen, grondprijzen enz. maken het geen echte ondernemer zijn compleet omdat we zoals je zelf al aangeeft tevreden zijn met baggerprijzen. Een beetje ondernemer snapt er meer van zoals Pieter Beije.

 • Schoenmakers

  het wordt tijd dat wij als boeren nee zeggen tegen alle onzinnige eisen die op ons bordje komen

 • Jan-Zonderland

  Het staat eenieder die niet voor die "belachelijke" prijzen wil werken vrij om iets anders te gaan doen.
  Overigens denk ik dat het allemaal wel meevalt in Nederland gezien het peil van de mechanisatie op vele bedrijven.
  Maar het is ook geen slecht idee om er wat anders bij te doen zodat je je risico's wat spreidt. Je moet alleen wel bereid zijn om de handschoen op te pakken die een ander laat liggen. Zo doen wij naast onze akkerbouw tak, veel loonspuitwerk en sinds een jaar een dealerschap van mais en soyabonenzaad. Per uur omgerekend zijn deze 2 neventakken veel beter renderend dan de akkerbouw maar ik zou de akkerbouw niet willen missen.

 • pinkeltje

  Er zijn wel meer bedrijfstakken waar de rendementen niet al te hoog zijn. Er zijn heel wat middenstanders waar een akkerbouwer niet jaloers op hoeft te zijn. Het is de vraag of je een handelsonderneming een op een met een akkerbouwbedrijf mag vergelijken. Krijg je onder andere de eindeloze discussie over de vraag welk rendement je met de exploitatie van een akkerbouwbedrijf mag verwachten van het eigen vermogen dat in de grond is geïnvesteerd. Dat er met handel meer te verdienen valt dan met werken zal geen nieuws zijn. Punt is dat waar veel te verdienen valt er ook veel te verliezen valt. Niettemin mooi dat hij er een leuk handeltje bij heeft gevonden. En het geluk dat de gemeente het blijkbaar toestaat/gedoogt dat hij dat mag doen op zijn erf en daar ook voor mag bouwen. Zal de potentiële concurrent die is aangewezen op een pandje op het industrieterrein meteen een heel andere mening hebben over rendement van de exploitatie en de vraag of een akkerbouwer het al of niet makkelijker heeft om er een handelsonderneming naast te gaan doen.

 • Can

  Biertafel , opvouwbare tafel voor 115 euro op marktplaats.
  Met een netto marge van 20%
  Hoeveel moeten er wel niet verkocht worden om een rendabele omzet te halen , daar is die schuur niet van gebouwd .
  Gewoon een leuke bij verdienste .
  Of akkerbouw bedrijf op 54 ha brengt echt niets op
  Als je niet meer als een paar dagen werkt op je bedrijf , zou het ook niet veel mogen opleveren .
  Mocht dit niet waar zijn , zet het dan ook niet op het internet .
  Ik verbaas mij soms over dit soort verhalen , beetje naïef !

 • kleine boer

  Can precies !!

 • info36

  De waarheid doet soms pijn.

 • Noordam2

  info 36 het gaat mij om de uitspraak dat iemand die een goed inkomen haalt uit zijn akkerbouwbedrijf neergezet wordt als een domoor, belachelijk dat ik mijn product verkoop voor te lage prijzen. Het zijn niet mijn woorden, wij hebben het goed en CAN heeft gelijk, hoeveel biertafels moet je verkopen om netto 30.000 euro over te houden ( ik noem maar een bedrag)

 • Can

  150.000 verkopen om ongeveer 30.000 over te houden .
  Hier van gaan dus de kosten af voor gebouwen onderhoud verwarming uurloon etc.
  Wat zou dit totaal zijn ?
  Dit is een reële benadering uit eigen ervaring
  Om een bedrijfsmatig een cent over te houden in detail handel moet je minimaal naar de 500.000 dan is er geld over voor kosten
  Zo niet is , er alleen Risico .
  Dit uit eigen ondervinding , we hebben ook meerdere bedrijven
  Zijn ook begonnen als alleen boer.

 • Barneveldsei

  CAN. DE hypotheek moet wel betaald worden. Er moet verdient worden. We zijn sinterklaas niet. Toeristen zien graag een goed verzorgde buitengebied. Ook dat kost geld , arbeid en tijd die we niet rekenen.

 • Can


  Als jij dingen niet rekent , lijk je veel op Sinterklaas
  absoluut moet er verdient worden , daarom moet je rekenen en veel .
  En waar komen die toeristen vandaan
  Eerst proberen je eigen zak te vullen denk dan pas aan die toerist
  Bije staat nog aan het begin van wat een bedrijf is
  Als je als bedrijf geen kosten kunt maken of geen geld kunt lenen ( er is geen omzet en marge)
  Dan is er simpelweg geen bedrijf

 • Can

  Dit zijn verhalen waar ik mij nogal aan erger
  Bedrijfs waarde is misschien 4 tot 5 miljoen euro
  Wat is de omzet in dit bedrijf , gewoon te weinig
  Wat doe ik met mijn vermogen , of ben ik geen ondernemer ?
  Of ben ik de eenige bedrijfsvopvolger en heb alles voor weinig gekregen
  De gebouwen en machines in Nederland zijn niet te geloven overdreven en rendabel zeer waarschijnlijk niet een .
  Een bedrijfs vermogen dat gewoon niet gebruikt wordt .
  Als alle andere bedrijven langdurig konden financieren zoals de landbouw , gingen ze met grote stappen vooruit .
  Als landbouw alleen kortlopend financierd waren ze gisteren al kapot .
  Als je landbouw bedrijf financieel gezond is , kun je eenvoudig langdurig
  geld lenen en er andere bedrijven mee op zetten en daar is absoluut meer geld te verdienen
  Ik ben zelf op jonge leeftijd geëmigreerd
  De boeren waar ik vroeger voor werkte zijn gestopt of kapot gegaan in die tijd
  Wij zijn boer geworden en daarnaast hebben we verschillende andere bedrijven opgezet
  In 30 jaar .
  Mijn kinderen grijgen allemaal een kans , zoons en dochters
  De ondernemers in nl vertrekken , er wordt in nl met veel kapitaal gespeelt
  En niet ondernomen , er zijn mogelijkheden , overal
  In de tijd dat ik niets te verliezen had , heb ik het meest gepresteerd
  En opgebouwd ,de logica om geld te vinden in mijn eigen bedrijf om verder te komen kwam veel later . • Can

  Overname van familie bedrijf en kapitaal bellemert ondernemings lust en creativiteit
  Met geld gemigreerde familie leden zijn op te vroege leeftijd met "pensioen" gegaan .
  En werken er nu een " beetje" bij
  De wereld zit vreemd in elkaar
  Om op afstand ergens naar te kijken leer je veel

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.