Akkerbouw

Achtergrond

Achterblijvende productie maakt broccoliseizoen ‘gewoontjes’

De prijzen waren goed, de kwaliteit over het algemeen ook, maar de productie was krap aan. Dat is het beeld aan het einde van broccoliseizoen 2015. De overstap naar Spaans product zal niet lang meer op zich laten wachten.

Een gemiddelde productie van 10 ton per hectare, dat is waar broccolitelers naar streven. De meeste telers hebben dat dit jaar niet of heel moeizaam gehaald. Ondanks de over het algemeen goede prijsvorming, kenmerken de meeste telers het seizoen daarom als 'gewoontjes' of 'niet geweldig'.

Met name het koude voorjaar en de hitteperioden in de zomer zorgden voor de lager uitvallende producties. Zij die wel boven de 10 ton uitkwamen, blikken terug op een redelijk goed seizoen. Teelttechnisch was het geen moeilijk jaar, wel was in de zomer frequent beregenen noodzakelijk en kwam de neerslag in augustus op plaatsen met bakken uit de hemel. Wild, zoals ganzen en duiven, haalden telers in Noord-Holland het bloed onder de nagels vandaan.

Schaarse markt voor lichtere schermen

Opvallend dit jaar was dat er in perioden van schaarste markt was voor lichtere schermen dan de gebruikelijke 'ponders'. Blijkbaar voldoen in zo'n periode schermen van 400 gram ook prima. De vraag is of dit incidenteel is of dat een nieuw marktsegment is aangeboord. Aan de andere kant betekent structureel 400 gram oogsten natuurlijk een lagere productie per hectare wat door de prijs gecompenseerd moet worden.

Afzet suddert door

Sinds eind oktober is er schoorvoetend Spaans product in de schappen te vinden. Zolang het Nederlandse product 10 tot 15 procent goedkoper is dan het Spaanse zal de Nederlandse afzet nog wel door sudderen. Toch is de verwachting dat vanaf week 46 het Spaanse product de overhand zal krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.