Akkerbouw

Achtergrond

Zuid-Europa zorgt voor stabiele preimarkt

De markt voor prei kenmerkt zich door stabiliteit en vastigheid. De verwachting is dat er de komende weken wel meer prei zal worden aangevoerd, maar dat de markt dit kan hebben. De prijs zal daarom op een constant niveau blijven.

Op Veiling REO was de gemiddelde klokprijs voor Flandria 3-4 over de eerste drie weken van september 62,3 cent. Gemiddeld over de eerste drie weken van oktober is dat 47,7 cent. Het prijspeil lag begin deze week op 42 tot 44 cent. De aanvoer op REO steeg van 675 ton in week 40 naar 700 ton in week 41 en zo'n 900 ton in de weken 42 en 43.

ZON fruit & vegetables

Bij ZON fruit & vegetables was de gemiddelde klokprijs voor Lang Wit I over de eerste 3 weken van september 52,9 cent. Gemiddeld over de eerste drie weken van oktober is dat 46,5 cent. Het prijspeil lag begin deze week op 38 tot 41 cent. De aanvoer voor de klok - exclusief voorverkoop - was op ZON in week 40 129 ton. In week 41 was dat 118 ton, in week 42 110 ton en in week 43 steeg dat naar 131 ton.

Naweeën van de hitte

Voor november is de verwachting dat de aanvoer zal stijgen. Op Veiling REO verwacht de woordvoerder aanvoeren van ruim 1.000 ton per week. Omdat er nog steeds volop vraag is vanuit Zuidelijke landen, met name de vraag vanuit Noord-Italië is veel groter dan normaal, verwacht hij dat de prijs zich op het huidige niveau zal handhaven. Dat er veel prei naar Zuid-Europa gaat, valt af te leiden uit de omvang van de vraag naar andere verpakkingen dan de standaard verpakking in poolfust. De aanhoudende vraag valt te verklaren uit de voortdurende naweeën van de droogte en hitte tijdens het afgelopen groeiseizoen. De kwaliteit van de huidige prei is uitstekend. Het rustige nazomer weer en het feit dat nog jonge gewassen al gerooid worden zijn daar de oorzaken van. Het voordeel is een prima houdbaarheid en dat maakt deze prei uitermate geschikt voor de huidige exportvraag.

Prognose: stijgende aanvoer en constante prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.