Akkerbouw

Achtergrond

Zomerneerslag maakt slecht lenteweer goed in uien

De uienoogst stevent, ondanks het moeilijke groeiseizoen, af op een gemiddeld resultaat. De kwaliteit is een aandachtspunt in de bewaring. De onderlinge verschillen zijn groot dit seizoen, blijkt uit ervaringen van twee telers in Flevoland.

Tegen de verwachting in gaat de Flevolandse uienoogst 2015 de boeken in als een seizoen met een gemiddelde hectareopbrengst. Het gewas kende grote startproblemen door het koude en droge voorjaar.

Korstvorming door extreme neerslag

De vroege zaaiers, zoals Maarten van Hoeve, hadden bovendien te maken met korstvorming door extreme neerslag vlak na het zaaien half maart.

"De uien hebben het extreme weer goed doorstaan"

Daar waar niet is overgezaaid, omdat er toch voldoende planten stonden, zijn de uien grover gegroeid. Dat is te zien bij Maarten van Hoeve in Emmeloord, bij wie het uienzaad half maart de grond in ging. Door de slagregens en daarop volgende droogte zag zijn uienperceel er in juni uit als een gescheurd maanlandschap. Nu is hij erg tevreden met het resultaat van zijn 5,5 hectare Centro’s. “Ze zijn allemaal volgroeid en daardoor behaal ik toch de kilo’s”, legt hij uit. “De uien hebben het extreme weer goed doorstaan.”

 

Geen beregening door fusariumrisico

Van Hoeve rooide vorige week bruto zo’n 80 ton per hectare. Het gewas groeide goed na door de neerslag in augustus en september. “Ik had er een hard hoofd in, maar het is me enorm meegevallen. In het begin twijfelde ik nog over beregenen. Vanwege het bijkomende fusariumrisico heb ik dat niet gedaan. Het was even zweten, maar de natuur heeft het goed gemaakt. Best bijzonder.”

15 cent per kilo

De helft van de uien zijn af land verkocht. Niet gebruikelijk voor Van Hoeve, maar de mooie prijs van 15 cent per kilo kon hij niet aan zijn neus voorbij laten gaan. Bovendien kan hij de bewaarruimte goed gebruiken voor aardappelen.

7 hectare Hypark- en Hysky-uien

Kwaliteit is nog een aandachtspunt, vooral met het oog op de grofte. “Ik ben er heel alert op en houd de kachel er goed voor.”

Collega-teler Peter van Zutphen schoffelde in juni een heel mooi uienperceel. Hij zaaide zijn 7 hectare Hypark- en Hysky-uien op 8 april en dat pakte goed uit. “Daar hebben we geluk mee gehad”, zegt Van Zutphen.

 

Vrees voor watervellen en koprot

Zijn kilo-opbrengst is goed geworden met bruto 70 ton per hectare. “Goed, meer ook niet”, relativeert hij. “En bruto-opbrengst zegt me ook niet zo veel, het gaat erom wat je aflevert. Ik hoop dat het goed gaat in de bewaring, de uien hebben immers wel in het water gestaan. Watervellen en koprot, daar vrees ik voor.”

Wereldwijde vraag naar uien

In de schuur ligt in oktober een stralende goudgele oogst, half september gerooid en vorige week binnengereden, te wachten op een afnemer. Een bod heeft hij nog niet gehad. “Eén ding staat vast: wie af land heeft verkocht, heeft het goed gedaan. Maar gezien de goede kwaliteit op dit moment, durf ik ze rustig te laten liggen. En gezien de wereldwijde vraag naar uien zie ik de kiloprijs voor de kerst nog wel oplopen naar de 20 cent.”

Of registreer je om te kunnen reageren.