Akkerbouw

Achtergrond

Witlofprijs krijgt weer wat glans

Het lijkt erop dat 2015 een financieel gezien behoorlijk witlofjaar gaat worden, zeker in vergelijking met 2013 en 2014. Vanaf april/mei liepen de prijzen op richting kostprijs.

Juli was een goede maand, gevolgd door een dip in augustus en weer met herstel vanaf september. Begin oktober gingen de prijzen weer even naar beneden, dat was van korte duur. De belangrijkste sorteringen doen €1,10 tot €1,30  per kilo, meldt een insider. De beschikbare klokprijzen schommelen rond de €1.

Aanloop nieuw seizoen

Een deel van de verklaring ligt in het gegeven dat afgelopen winter al relatief veel wortels werden opgezet. Om aansluiting te houden met het nieuwe seizoen is men in de loop van de zomer wat minder gaan opzetten.

Frans areaal gekrompen

Een ander deel van de verklaring ligt in Frankrijk. Volgens het Franse statistiekbureau Agreste slonk het Franse wortelareaal de voorbije 5 jaar met 35% (waarvan 27% in het afgelopen seizoen) tot zo'n 7.500 hectare. Voor de afname van de lofproductie komt Agreste op 'slechts' 16 procent over de laatste 5 jaar, waarvan 9 procent in het afgelopen jaar. Wel is aan te nemen dat de Franse krimp gaat afvlakken.

Prognose: blijvend gunstig.

Of registreer je om te kunnen reageren.