Akkerbouw

Achtergrond

Wereldwijde droogte stuwt tarweprijs

Veelal stijgende prijzen op de internationale markten afgelopen week. Tegenvallende tarweproducties wereldwijd leveren hieraan een bijdrage.

De internationale tarweprijzen stegen veelal vorige week. Dit komt mede door de droogte in Oekraïne en Rusland, waardoor de ingezaaide wintertarwe minder kan groeien.

Tarwevoorraad VS

Daarnaast heeft het recente Amerikaanse Wasde-rapport de tarwevoorraad in de Verenigde Staten lager geschat op 56,9 miljoen ton. Dat is lager dan analisten verwacht hadden. Het is weliswaar meer dan vorig seizoen (51,9 miljoen ton).

Minder tarwe in Australië vanwege droogte

Droogte in de tarweregio's in Australië drukt de tarweproductie. Volgens de nieuwssite Agrimoney gaat de nationale bank NAB uit van een Australische tarweproductie van 24 miljoen ton. Dit is echter nog steeds 1,4 procent meer dan vorig jaar, maar de hoeveelheid ligt onder de verwachtingen van andere analisten.
De Australische wintertarwe kreeg tot september genoeg regen, daardoor lagen de oogstprognoses hoger dan vorig jaar. Sinds september is er weinig regen gevallen, met name in de staten Queensland en Victoria.

Invoercertificaat voor bijna 134.000 ton

Importeurs in de EU hebben afgelopen week voor bijna 134.000 ton tarwe een invoercertificaat aangevraagd. Dit loopt uit lijn met de aanvragen die normaal binnenkomen. Doordat er een invoerheffing van €12 op rust, wordt dit quotum weinig benut.

Waarschijnlijk komt de tarwe uit Oekraïne. Dit kan alleen maar inhouden dat tarwe in Oekraïne minstens €12 per ton goedkoper is dan tarwe uit de EU. Dergelijke import heeft een drukkend effect op de Europese tarweprijs.

Exportheffing Russische tarwe verlaagd

Rusland heeft de exportheffing op tarwe verlaagd per 1 oktober. De verlaging heeft weinig effect op de concurrentiekracht van Rusland op de wereldmarkt, doordat tarwe nu relatief goedkoop is. Rusland is naast Oekraïne een geduchte concurrent van de EU op de afzetmarkten in Afrika en het Midden-Oosten.

Gering herstel maisnoteringen

Maisnoteringen herstelden zich gering op de internationale markten. Op de termijnmarkt in Parijs daalde de notering van het novembercontract met 2 procent en in Chicago steeg het decembercontract met 0,1 procent. De index van de International Grains Council voor tarwe steeg vorige week met 1,7 procent en voor mais daalde deze met 0,6 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.