Akkerbouw

Achtergrond

Vergoeding spruiten rond kostprijs

Spruiten brengen momenteel rond de 40 cent per kilo op, met 38 tot 40 cent per kilo voor de A-spruiten en 40 tot 45 cent voor de B's.

Het prijsverloop loopt stapje voor stapje terug. "Het komt erop neer dat we nu voor kostprijs plukken", wordt van telerszijde vastgesteld. "Ervan uitgaand dat je nu 22 ton per hectare plukt, dan zit je krap aan een huidig saldo van €10.000. Dan kan je de kosten betalen, maar echt wild is het nu zeker niet."

Genoeg vraag naar spruitkool

Hogere prijzen in het begin aan het begin van het oogstseizoen en een afname onder invloed van toenemende producties, dat verloop is op zich niet bijzonder. Maar deze wetmatigheid is waarschijnlijk niet de hele verklaring voor het huidige prijsniveau, want de productievolumes zijn gemiddeld niet hoog en vraag is er genoeg. "Toppers plukken misschien 30 ton per hectare, maar gemiddeld genomen heb je het met 20 tot 25 ton wel gehad", aldus een gewasdeskundige het zuidwesten van Nederland.

Behalve het tekort aan neerslag in de zomer, waardoor de lengtegroei vaak laat op gang kwam, speelde de regen parten, geeft hij aan. "Vooral in het zuidwesten hebben nogal wat percelen een optater gehad, wat ook weer ten koste ging van de productie en van de kwaliteit. Het maakt al met al dat er nogal wat sorteerwerk overblijft vanwege koolvliegspruiten en smetblaadjes die aan de spruiten blijven hangen".

Inkopers

In een verklaring voor de hoogte van de huidige prijs voor spruiten wordt van telerszijde ook gewezen naar inkopers. "De bekende supermarkten zijn begonnen met spruiten en ze willen niet meer betalen dan maximaal een cent of 40. Dat is niet meer te beredeneren, zo is het gewoon".

Temperatuur daalt

De komende dagen gaat de temperatuur stevig naar beneden, maar nachtvorst zit er nog niet in. "Dat zet de natuur stil: dat treft de spruiten en ook de insecten. Of het ook een voorbode is voor betere prijzen, wordt lauw gereageerd.

Verwachting: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.