Akkerbouw

Achtergrond

Tweedeling op graanmarkt

Graan werd vorige week duurder in Parijs, maar goedkoper in Chicago. De EU kan profiteren van de droogte rond de Zwarte Zee. In Chicago werden de recente prijsstijgingen verzilverd.

Op de wereldgraanmarkt was vorige week een tweedeling te zien. Tarwe en mais werden in Europa op de termijnmarkt in Parijs duurder. Op de termijnmarkt in Chicago in de VS werden tarwe en mais daarentegen goedkoper.

Droogte

De graanhandel in Europa laat zich vooral sturen door de droogte in Rusland en Oekraïne. Dat drukt de graanproductie volgend jaar. Daardoor kunnen deze landen minder goed concurreren met de EU op de belangrijke afzetmarkten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Meer dan genoeg tarwe en mais

In de VS daalden de prijzen vooral door winstnemingen in Chicago. Bovendien bracht het vrijdag gepubliceerde nieuwe Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) geen grote verrassingen. De wereld heeft meer dan genoeg tarwe en mais om aan de vraag te voldoen. Dat is reden voor de handel om de prijsstijgingen van de laatste weken te verzilveren.

Zorgen over productie Australië

De Rabobank publiceerde afgelopen weekeinde een rapport over de vooruitzichten voor de graan- en sojamarkt, gebaseerd op de laatste Wasde-prognose. De Rabo-analisten concluderen dat de wereld meer dan genoeg tarwe beschikbaar heeft voor dit seizoen. Maar er zijn wel wat zorgen. Het is erg droog in grote delen van Australië. Dat drukt de tarweproductie. De tarweoogst is daar net begonnen.

Te optimistisch

De Rabobank vindt USDA veel te optimistisch is over de tarweoogst. Australië gaat dit seizoen minder tarwe produceren dan gedacht. Daarnaast is het ook droog in Rusland en Oekraïne. De pas gezaaide wintertarwe maakt daardoor een zeer slechte start. Dat remt de afzet naar de wereldmarkt. Daar gaat vooral de EU van profiteren, verwacht de Rabobank. Maar dat zal de tarweprijs niet veel verhogen. Daarvoor is er te veel aanbod.

Vraag naar mais neemt toe

Bij mais constateert de Rabobank dat er heel veel mais beschikbaar is dit seizoen. Dat houdt de maisprijs laag. Maar om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen moet de wereld volgend seizoen wel meer mais gaan produceren.

Veel soja beschikbaar

De prijs van sojabonen staat onder druk, verwachten de Rabo-analisten. Er is heel veel beschikbaar en de Amerikaanse export heeft last van de grote concurrentie uit Zuid-Amerika. Dat wordt versterkt door de dure dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.