Akkerbouw

Achtergrond

Tarweprijs zit in de lift

De tarweprijs stijgt langzaam. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noteert deze week €178 per ton voertarwe, Rotterdam geleverd. Dat is de hoogste prijs in drie maanden.

De reden is de angst voor de productie van volgend seizoen. Het is droog in de wintertarwegebieden van de VS, Oekraïne en het zuiden van Rusland. Daardoor maakt de tarwe een slechte start.

Stijgende prijzen op termijnmarkten

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) classificeert 47 procent van de tarwepercelen als goed of uitstekend. Het tienjaarlijks gemiddelde van eind oktober ligt op 54 procent. De tarweprijzen stegen maandag na de publicatie dan ook op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. In Parijs sloot het decembercontract op €181. Dat was de hoogste slotnering in ruim twee maanden. Maar dinsdag werd tarwe weer goedkoper in Parijs. Het besef blijft dat de wereld dit seizoen veel graan beschikbaar heeft. De wereldvoorraad tarwe bereikt dit seizoen een record.

Tarweprijs keldert niet

Desondanks keldert de tarweprijs niet. In andere jaren met grote voorraden zie je dat de tarweprijs in de EU richting de €100 gaat. Dat gebeurt dit seizoen niet, omdat de wereld ieder jaar een paar procent extra graan verbruikt.

Handel houdt belangrijke teeltgebieden in de gaten

Ook in het volgende seizoen moet de wereld bijna een record aan graan oogsten, om het stijgende verbruik bij te houden. Daarom kijkt de handel gespannen naar de wintertarwegebieden in de VS, Rusland en Oekraïne. Als het in een belangrijk teeltgebied mis gaat, kan de graanmarkt te maken krijgen met scherpe prijsstijgingen.

Prognose: graanmarkt is stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.