Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs leeft op na dieptepunt augustus

De suikerprijs ligt 18 procent boven het prijsdal van eerder dit jaar. Sinds medio 2011 is de suikerprijs niet meer zo fors gestegen. De suikerprijs daalde afgelopen augustus tot het laagste niveau sinds januari 2009.

Op de termijnmarkt in Londen noteerde het eerst aflopende termijncontract maandag $392,20 per ton (€349,59). Ten opzichte van een jaar eerder ligt de suikerprijs toch nog $29,50 per ton (€26,30) lager. Tijdens het dieptepunt eind augustus daalde de prijs naar $333,60 per ton (€297,36).

Veranderd sentiment

Na een periode van drie jaar waarin de prijs in de meeste exporterende landen onder de kostprijs bleef, is het sentiment veranderd. De markt reageert daarmee op het ongunstige weer dat invloed had op de productie in Brazilië en India.

Vraag naar suiker trekt aan

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley signaleert ook een veranderende markt. De bank heeft zijn verwachtingen van de suikermarkt verhoogd, omdat de vraag naar suiker aantrekt. Ondanks de opleving van de Amerikaanse dollar die grondstoffen voor importlanden duurder maakt, verandert de tendens.

'Nu suiker kopen'

Morgan Stanley adviseert beleggers om suiker te kopen nu de prijs zwak is. De risico's voor de middellange termijn trekken aan. Deels door de potentiële behoefte van China, de grootste importeur van suiker, nu de Chinese binnenlandse productie daalt. Daarnaast is er de dreiging van het weerfenomeen El Niño die droogte veroorzaakt in Zuidoost-Azië. En daarmee de Thaise productie beperkt. Thailand is na Brazilië de tweede grootste suiker exporteur op de wereldmarkt, met een geschatte export van 8,3 miljoen ton in 2015/2016.

Prognose: suikerprijs leeft op.

Of registreer je om te kunnen reageren.