Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs hoogst in negen maanden

De suikerprijs stijgt op de termijnmarkt in Londen. Het eerstaflopende contract (december) sloot maandag op $393 per ton. Dat is de hoogste slotnotering in negen maanden.

De belangrijkste oorzaak zit in Brazilië. Het suikergehalte in het geoogste riet valt lager uit dan analisten hadden verwacht. Door de vele regen groeit het riet verder, en trekt daardoor suiker uit de stengels. Bovendien belemmert de regen de oogst, die in april van start ging, en het transport naar de rietverwerkers en de havens.

Productie en export te laag ingeschat

Daar komt bij dat de Amerikaanse landbouwraad in Brazilië de productie en de export laag inschat. De landbouwraad denkt dat Brazilië dit seizoen 35 miljoen ton suiker oogst. Dat is 1 miljoen ton minder dan vorig seizoen. Het is het derde achtereenvolgende seizoen dat Brazilië minder suiker produceert. De landbouwraad schat dat van de productie 23,8 miljoen ton suiker beschikbaar is voor de export. Dat zou de kleinste suikerexport vanuit Brazilië zijn in zeven jaar. Brazilië is verreweg de grootste suikerproducent en exporteur in de wereld en heeft daardoor veel invloed op de suikerprijs.

Waardedaling Braziliaanse real

Eind augustus stonden de suikerprijzen nog op het laagste niveau sinds 2008. Dat kwam vooral door de waardedaling van de Braziliaanse real, waardoor het land goedkoop suiker kon aanbieden op de wereldmarkt. Bovendien heeft de wereld ongekend grote suikervoorraden, die op de prijzen drukken.

Rabobank: ergste leed gelden

Maar de Rabobank denkt dat het ergste leed is geleden. In een onlangs verschenen suikerrapport stellen de Rabo-analisten dat de wereld dit seizoen voor het eerst in vijf jaar minder suiker produceert dan het nodig heeft. De Rabo schat het tekort in het nieuwe seizoen op bijna 5 miljoen ton op een jaarlijks verbruik van zo'n 175 miljoen ton. Maar de bank houdt wel een slag om de arm. De wereldeconomie moet wel blijven groeien. Anders stokt de vraag naar grondstoffen. En de Braziliaanse real moet niet verder in waarde zakken.

Prognose: suikerprijs stijgt licht.

Of registreer je om te kunnen reageren.