Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs blijft verder stijgen

De suikerprijs heeft eindelijk de bodem bereikt nu de markt zich ontworstelt van de steeds zwakker wordende Braziliaanse reaal. Het lijkt er niet op dat de laagste prijs in zeven jaar tijd van augustus nogmaals wordt gehaald.

Op de termijnmarkt in Londen noteerde het eerst aflopende termijncontract maandag $386,80 per ton (€344,95). Ten opzichte van een jaar eerder is de suikerprijs $47,60 per ton (€42,45) lager.

Tijdens het dieptepunt op 20 augustus daalde de prijs naar $333,60 per ton (€297,50).

Grotere vraag naar ethanol

Brazilië is de grootste exporteur van suiker in de wereld. De zwakkere valuta heeft grote impact gehad op de suikermarkten. Suiker kreeg onlangs een impuls van het nieuws dat Petrobras, het Braziliaanse energiebedrijf van de staat, de benzineprijzen wil gaan verhogen. Dit stimuleert consumenten om ethanol brandstof te gebruiken, waardoor de productie van suiker wordt verminderd.

China gaat 10,58 miljoen ton produceren

De productie van suiker start deze maand in China. De verwachting is dat dit seizoen 10,58 miljoen ton suiker wordt geproduceerd. Dat is 240.000 ton lager dan de vorige raming. Volgens deze prognoses eindigt China als vijfde grootste producent van suiker in de wereld. Daarmee plaatst Thailand zich voor het eerst boven China als vierde.

Recordimport suiker verwacht van China

De bijgestelde lagere productie van Chinese suiker verhoogt de aankopen van suiker in seizoen 2015-2016. China is de grootste importeur van suiker. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA heeft een recordimport van 5,5 miljoen ton begroot.

Prognose: stijgende prijs.

Meer informatie over de prijsvorming kunt u vinden in Boerderij op Maat door te klikken op: 
December-contract

Of registreer je om te kunnen reageren.