Akkerbouw

Achtergrond

Stabiele prijs door laatste af-landaanbod

De uienprijzen zijn stabiel. De beurs in Goes noteert gelijk voor 30 procent grof uien €12 tot €13 per 100 kilo. Voor de sortering 60 procent grof daalt de prijs licht naar €12 tot €13 per 100 kilo. Voor zaaiuien droog uit de schuur wordt meer betaald: €14 per 100 kilo.

Toch noteert de beurs in Emmeloord iets hoger voor uien: 30 procent grof af land noteert €11 tot €13,25 per 100 kilo.

Voor uien 60 procent grof af land wordt ook iets hoger genoteerd door de beurscommissie: €11 tot €13,25 per 100 kilo. De hogere prijs werd een week eerder al betaald, maar werd toen te laat gemeld aan de leden van de noteringscommissie. Vandaar dat deze week de prijzen licht stijgen.

Overgang

In de overgang van uien af land uien naar droog product uit de schuur blijven de prijzen stabiel. Verwerkers willen het liefst droge uien uit de schuur kopen. Telers willen hiervoor een hogere prijs ontvangen, gezien het feit dat ze nog druk zijn met rooien van de laatste uien af land.

Rustige export

De export is deze week rustig geweest. De meeste uien worden in Afrika afgezet. Ongunstige wisselkoerseffecten in het Verre Oosten maakt de Nederlandse uien prijzig om te importeren. China heeft een betere concurrentiepositie omdat dat land binnen een paar dagen kan leveren in de regio. Daardoor stagneert de afzet van Nederlandse uien naar het Verre Oosten.
Prognose: rustige stemming op de markt.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Bio-uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer

Of registreer je om te kunnen reageren.