Akkerbouw

Achtergrond

Rustige herfst goed voor bloemkool

De telers van bloemkool beleven een mooie herfst, met heel behoorlijke prijzen vanaf medio augustus. In september zakte de prijs weg, maar wist zich snel te herstellen.

Deze maand ligt het gemiddeld prijsniveau op zo'n 80 cent: vorige week ging de prijs even door de 1 euro, in de loop van deze week zit de prijs op zo'n 65 tot 70 cent.

Buitenlandse vraag

Mogelijk dat zich deze week de invloed van de herfstvakantie laat gelden. Het aantal acties staat deze week eveneens op een laag pitje. Gunstig is dat er een goede buitenlandse vraag is naar Nederlandse bloemkool. Volgens een insider hangt dat nog steeds samen met de droogte in de zomer, vooral in Oost-Europa uitmondend in de ontregeling van veel teeltplannen. Het wordt in die regio's nu ook snel kouder.

Nog zo'n 8 weken voor laatste oogst

De grotere bedrijven moeten nog zo'n 10 procent van hun areaal oogsten, aldus teler Theo Vlaar in Andijk na een inventarisatie met enkele collega's. "Daar is nog 8 weken tijd voor, mits het weer meewerkt." Tot op heden zit het met laatste wel goed. Blijft dat zo, dan mag verwacht worden de huidige stemming voor bloemkool zich handhaaft tot eind november. Medebepalend is of de export overeind zal blijven.

Prognose: prijs blijft op niveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.