Akkerbouw

Achtergrond

Prijsdruk door kwaliteitsproblemen

Kwaliteitsproblemen en trage start van de rooiperiode zijn bepalend voor de prijzen. Door het gunstige weer van de afgelopen dagen is de oogst in Noordwest-Europa afgelopen week goed op gang gekomen.

Op de Nederlandse percelen komt overal komt wel wat rot voor. Zelfs op de goede percelen waar weinig tot niets verwacht werd. Dat gaf afgelopen week wat extra druk op de prijzen.

De beurscommissie in Emmeloord noteerde voor zowel fritesgeschikte aardappelen voor verwerking in Nederland, Duitsland en België als overig fritesgeschikt 50 cent lager respectievelijk op €12 tot €13,50 per 100 kilo en €16 tot €17,50. De telersvereniging VTA noteert deze week stabiel op €11,50 tot €16 voor fritesgeschikte aardappelen.

Ook in België is het aanbod groter dan de vraag. De Belgapom-notering voor Bintje blijft deze week onveranderd op €11 per 100 kilo. De notering voor Fontane en Challenger daalde naar €11 per 100 kilo (-€1,50).

Op de termijnmarkt in Leipzig zit weinig beweging. De termijnprijs voor het april 2016 contract sloot afgelopen donderdag op €18,20 per 100 kilo. Vergeleken met een week geleden op donderdag daalde de prijs met 10 cent.
Prognose: rustige markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.