Akkerbouw

Achtergrond

Grote voorraad drukt sojaprijs

De prijs voor sojabonen blijft stabiel op de wereldmarkt. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) schommelt al twee maanden tussen de 180 en 187 punten.

IGC berekent dagelijks de prijsindex op basis van sojanoteringen in de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië. Dat zijn de drie belangrijkste exporteurs in de wereld. Maandag bedroeg de index 183 punten. De stabiliteit van de sojaprijs weerspiegelt zich in de koolzaadprijs op de termijnmarkt in Parijs. Het eerstaflopende contract (november) schommelt al maanden tussen de €360 en de €380.

Voorraden soja groeien

De wereld heeft meer dan genoeg sojabonen beschikbaar. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) schat dat de wereld dit seizoen 320 miljoen ton sojabonen oogst, terwijl 310 miljoen ton genoeg is voor de vraag. Daardoor groeien de voorraden naar een record van 85 miljoen ton. Zo'n grote voorraad blijft de prijs voorlopig drukken.

China grootste soja-importeur

Daarnaast maakte China afgelopen weekeinde bekend dat de economie nog wel groeit, maar minder dan voorgaande jaren. Dat maakt de sojahandel nerveus, omdat China verreweg de grootste importeur is in de wereld. USDA schat de import door China dit seizoen op 79 miljoen ton. Ter vergelijking: de EU is de tweede importeur in de wereld en die koopt dit seizoen 14 miljoen ton sojabonen op de wereldmarkt. Ook de goedkope Braziliaanse real drukt de sojaprijs.

Argentijnse exportheffing soja

Daar komt bij dat alle belangrijke presidentskandidaten in Argentinië hun kiezers beloven de exportheffing op sojabonen te verlagen. Dan kunnen Argentijnse exporteurs de sojabonen goedkoper aanbieden. Maar eerst moet duidelijk zijn of de kandidaat die president wordt zich aan de belofte houdt. De presidentsverkiezingen zijn op 25 oktober.

Regen in Brazilië

Het enige dat de sojaprijs wat omhoog kan duwen, is de vele regen in Brazilië. Daardoor stokt de inzaai van sojabonen voor het nieuwe seizoen.

Prognose: prijs oliezaden blijft onder druk staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.