Akkerbouw

Achtergrond

Graanmarkt kent even geen koers

De graanmarkt heeft geen richting. Dat blijkt wel uit de prijsbewegingen van deze week. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) verlaagt de EU-tarweprijs en houdt die voor mais gelijk.

Op de termijnmarkten in Parijs en Chicago werd tarwe deze week iets goedkoper. Mais werd in Parijs duurder en bleef stabiel in Chicago. De prijsindexen van de International Grains Council (IGC) voor tarwe daalde deze week, maar die voor mais ging iets omhoog.

Droogte

De tegengestelde prijsbewegingen zijn illustratief voor de onzekerheid op de graanmarkt. De markt wordt heen en weer geslingerd tussen tegenstrijdige berichten. De droogte in delen van Brazilië en rond de Zwarte Zee werken prijsopdrijvend. De overheid in Oekraïne schat dat de akkerbouwers 10 procent minder wintertarwe hebben gezaaid dan ze van plan waren. Door de droogte groeit het gewas niet en dat vergroot de kans op uitwintering.

Schade aan maisproductie

Daarnaast tast de droogte de maisproductie aan. De overheid schat die op 23 miljoen ton. Vorig jaar oogstte Oekraïne bijna 29 miljoen ton mais. Ook in Australië valt veel te weinig regen. Maar het is onzeker in hoeverre de droogte de tarweproductie aantast. Daar lopen de meningen nogal over uiteen.

Prijsdrukkende berichten

Maar er zijn ook prijsdrukkende berichten. Het is gaan regenen in Oekraïne. Het regenfront schuift naar het oosten en is onderweg naar de Russische tarwegebieden, die ook weinig regen hebben gezien sinds de inzaai. Ook de wintertarwe in de VS heeft neerslag gehad. Daarnaast staat de mais er goed bij in de VS. Bovendien heeft de wereld dit seizoen veel meer tarwe en mais beschikbaar dan nodig is voor de vraag. Dit alles werkt dan weer prijsdrukkend.

Het is onzeker welke kant het op gaat verderop in dit seizoen.

Prognose: graanmarkt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.