Akkerbouw

Achtergrond

Droogte duwt tarweprijs hoger

De tarweprijs stijgt in de wereld, ondanks dat de wereld dit seizoen meer dan genoeg heeft geoogst.

De handel kijkt al weer naar volgend seizoen en dan zijn er wel donkere wolken te bespeuren. Het blijft droog in de tarwegebieden van Rusland en Oekraïne. Volgens het Franse marktbureau Agritel zit in Rusland pas 85 procent van het wintergraan in de grond. In Oekraïne is dat slechts 71 procent. Zaaien na 15 oktober is riskant, omdat de kans op uitwintering dan erg groot is. Ook in de grote graangebieden van Australië is het al lang erg droog. Daar is de tarweoogst begonnen en analisten verlagen voortdurend de oogstprognoses voor Australië. Het land gaat minder tarwe exporteren dan gedacht. En ook in het zuiden van de VS valt te weinig regen. De wintertarwe maakt daar een matige start.

Termijnmarkten

De dreigende wolken vertalen zich in stijgende prijzen. Het eerstaflopende tarwecontract (december) sloot dinsdag op de termijnmarkt in Parijs op €180. Dat is de hoogste slotstand in bijna twee maanden. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noteert deze week €176 voor voertarwe, geleverd in Rotterdam. Ook dat is de hoogste notering in twee maanden. In Chicago wordt tarwe eveneens duurder. Na de daling van de laatste weken, stappen speculanten nu weer in de tarwemarkt. Dat duwt de prijs nog wat extra omhoog op de termijnmarkten.

Maisoogst

Bij mais is dat anders. De maisnotering zakt in Parijs. De oogst is begonnen in de EU. De oogst zorgt voor een groot aanbod en dat drukt de prijs. In Frankrijk vallen de hectareopbrengsten mee. De mais heeft minder van de hitte geleden dan gedacht. Maar de maisoogst is nog wel altijd 28 procent kleiner dan vorig jaar. Die productiedaling zit al in de prijs verwerkt. In de Balkan-landen is het langer droog gebleven. Daar vallen de hectareopbrengsten bij mais wel erg tegen. Maar het aanbod is door de oogst tijdelijk zo groot, dat dergelijke berichten een prijsdaling niet kunnen voorkomen.

Prognose: tarwe wordt duurder

Of registreer je om te kunnen reageren.