Akkerbouw

Achtergrond

Tarweprijs lijkt gestabiliseerd

De tarweprijs lijkt gestabiliseerd na de daling van vorige week.

De beurs in Groningen noteert weliswaar €1 lager en komt op €178 per ton voertarwe. Maar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) houdt de voertarweprijs stabiel op €183. Goes stijgt zelfs €2 naar €172 per ton maaltarwe. Voertarwe blijft wel gelijk in Goes op €165. Ook Middenmeer houdt de tarweprijs gelijk op €174. Op de termijnmarkt in Parijs werd tarwe (maartcontract) maandag goedkoper, maar dinsdag weer duurder. Ook Chicago sloot dinsdag hoger, maar was op maandag gesloten.

Wat de tarweprijs gaat doen, is lastig te zeggen. De spanning tussen Rusland en Oekraïne neemt toe na een bomaanslag in Charkov in het oosten van Oekraïne. Kiev denkt dat Rusland er achter zit. Dat drijft de prijs op. Daarnaast maakt de goedkope euro Europese tarwe aantrekkelijk voor importeurs.

Het prijsdrukkende effect komt door de slechtlopende export vanuit de VS. Tarwe is daar te duur om te kunnen concurreren op de wereldmarkt. De exporteurs in de VS zullen goedkoper gaan aanbieden. Om geen marktaandeel te verliezen zal de Europese tarweprijs mee moeten dalen.

De maisprijs staat onder druk door de grote oogst in de EU van vorig jaar. Op de termijnmarkt in Parijs zakte de maisnotering van het maartcontract dinsdag naar €156,75. Dat is de laagste stand sinds eind november. De RVO verlaagt de maisprijs deze week met €6 naar €165. Maar de RVO-prijs daalt minder dan de termijnnotering.

Prognose: markt is instabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.