Akkerbouw

Achtergrond 887 x bekeken

Peenmarkt houdt vaste stemming

De toegenomen vraag naar peen van vorige week was een tijdelijke opleving.

Het is geen ongebruikelijk beeld in deze markt, die voor de fijnere sortering sterk onder invloed staat van koopgedrag in Duitsland. Daar gaat het merendeel van de Nederlandse geëxporteerde peen momenteel heen. De Duitse consument koopt peen vaak in grotere hoeveelheden ineens, waarvoor de supers acties op touw zetten. De telersprijs voor goede schalenpeen ligt op maximaal €18,00 per 100 kilo. De B-peen brengt 3 cent per kilo minder op. Echt grove sortering (Middenmeer C/D) is heel moeilijk verkoopbaar.

De telersprijzen zijn weliswaar op gelijk niveau gewijzigd gebleven in Emmeloord, de marktstemming is ook onveranderd: vast. Bij het huidige vooruitzicht van aanzienlijke derving van de opbrengsten per kist, als gevolg van muizenvraat, ligt prijsverhoging in het verschiet, zeker op de wat langere termijn.

Voor de biologische peen bleef de prijs eveneens onveranderd, bij prijshoudende stemming. De range ligt op €30 tot €34 per 100 kilo, met de restrictie dat voor peen met een hoog tarrapercentage (= meer werk) minder wordt betaald. De biopeentelers hebben in 2014 vroeg moeten rooien, bij relatief warme omstandigheden. Dat breekt nu op, er is veel meer tarra dan gebruikelijk.

Prognose: prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.