Akkerbouw

Achtergrond

Koolzaad volgt tendens sojamarkt niet

De wereld stevent af op een zeer grote productie sojabonen. De International Grains Council houdt het in zijn laatste update van de seizoenprognose op 10 procent meer dan in het vorige boekjaar.

Dat is een nieuw record. Het productiesurplus ofwel de theoretische eindvoorraad groeit met circa twee vijfde. Er staat wel een groei van het verbruik tegenover, voor de veevoer industrie en ook ten behoeve van menselijke consumptie. In het bijzonder de Aziatische markt vraagt veel soja. Dat weegt echter niet op tegen de grote beschikbaarheid. China, grootafnemer van soja, heeft vorig jaar erg veel ingevoerd, maar doet het nu kalmer aan. De prijs van sojabonen zwabberde al langer, maar heeft in januari een tik gekregen. Dat komt grotendeels doordat nu ook Zuid-Amerika aan de markt is. De Amerikaanse leveranciers hebben flink concurrentie gekregen vanuit Brazilië. Het had erger kunnen zijn, als Brazilië geen last had gehad van droogte.

De prijzen van koolzaad, doorgaans sterk onder invloed van de sojamarkt, neigen tot stijging. Ook nieuwe dieptepunten voor de prijs van ruwe olie hebben geen effect. Op de termijnmarkt in Parijs is de prijs voor het eerste aflopende contract langzaam maar zeker opgeklommen tot ongeveer hetzelfde niveau als dat van vorig jaar. Maandag 26 januari kwam er wel druk op de ketel, maar drastisch dalen deed de prijs niet.

In Canada stijgt de termijnprijs door, al sinds begin december. Op de Duitse spotmarkt is goede vraag naar koolzaad, maar is het aanbod zogezegd te overzien; er is daardoor weinig handel.

Prognose: sojaprijs zakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.