Akkerbouw

Achtergrond

Hoogste koolzaadprijs sinds mei

Hoewel aardolie steeds goedkoper wordt, stijgen de prijzen van oliehoudende zaden. Op de termijnmarkt in Parijs sloot het februaricontract voor koolzaad maandag op €355,25 per ton. Dat is de hoogste prijs voor een eerstaflopende koolzaadcontract sinds 26 mei vorig jaar.

In Maleisië werd palmolie duurder. Sojabonen noteren hoger in Chicago en de International Grains Council (IGC) verhoogde maandag de prijsindex voor sojabonen met 6 punten naar 217 punten (100 = prijspeil januari 2000).

De prijsstijging heeft een aantal oorzaken. De Verenigde Staten exporteren een record aan sojabonen, voornamelijk naar China. Vorige week verscheepte de VS 1,4 miljoen ton sojabonen. De export ligt dit seizoen al 5 miljoen ton boven het niveau van vorig seizoen. Bovendien verwacht de VS een nieuwe koudegolf. Dan heeft het vee meer voer nodig en dat stimuleert de afname van sojaschroot. Daar komt bij dat de sojagewassen in het noorden en midden van Brazilië last krijgen van droogte. Dat land is naast de VS de grootste producent en exporteur van sojabonen in de wereld.

Ook in Canada stijgt de koolzaadprijs. De beurs in Winnipeg noteerde maandag even boven de 450 Canadese dollar per ton (€321). Dat is de hoogste notering in vijf maanden in Winnipeg.

De prijsstijging bij de plantaardige oliën staat in schril contrast met de aardolieprijs. Die zakte maandag tot $54 per vat Noordzee-olie. De olieprijs halveerde in bijna zes maanden door de overproductie.

Prognose: goede marktstemming.

Of registreer je om te kunnen reageren.