Akkerbouw

Achtergrond 1445 x bekeken 1 reactie

Aardappelprijs wijzigt marginaal

De aardappelmarkt in Nederland is de eerste volle week in januari begonnen met wat meer rechtstreekse transacties tussen verwerkers en telers na een ronduit bijzonder slappe periode.

Nog steeds betroffen ze nog hoofdzakelijk meeleveraardappelen van contracttelers, wat dit seizoen vrijwel doorlopend het geval was. Opvallende wijziging in de handelstendens is wel dat meer dan de helft van de recent geregistreerde handel betrekking heeft op leveringen in april en vooral mei en juni. De hoogste prijs voor levering in mei was voor partijen Challenger (€5,40).

In de handel voor directe levering zit weinig muziek. De verwerkende industrie en ook schilbedrijven zijn iets meer aan de markt voor de betere partijen, wordt gemeld uit België. Aanboddruk op de markt wordt versterkt doordat moeilijk houdbare aardappelen weg moeten uit de opslag. Bintje, evenals Fontane en Challenger scoorden vorige week bij de zuiderburen prijzen van €1,20 tot €1,50 per 100 kilo. Exportprijzen staan licht onder druk, blijkt ook uit de handelsnotering voor die categorie van de beurs Rotterdam (min €0,125), maar al met al zijn de prijsbewegingen voor frites- en exportaardappelen marginaal.

En, net als de effectieve handel is ook de termijnmarkt voor aardappelen kalm. Vrijdag trok de prijs van het aprilcontract iets bij naar boven, maar het denkbeeldige plafond ligt nog bij €5. Al zijn de fritesproducenten weer volop aan de slag, voorlopig is wat betreft de oogst 2014 geen zicht op kostendekkend aardappelen verkopen op de vrije markt.

Prognose: stabiel.

Eén reactie

  • gjcamps

    Geen goede vooruitzichten

Of registreer je om te kunnen reageren.