Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelmarkt is vrijwel bewegingsloos

De Belgapom-notering voor fritesgeschikte aardappelen is vrijdag 23 januari met 33 procent verhoogd, maar staat desondanks op een schamele €2 per 100 kilo goede Bintjes.

De Belgen gaven 'vast' als marktstemming, dat wel. Eerder in de week kwam uit het Zuiden al de opmerking dat er meer vraag ontstaat naar goed bakkende partijen, bij een aantal verwerkers en ook schilbedrijven.

Begrijpelijkerwijs staan telers zo te zien dus niet te trappelen om voor een habbekrats afscheid te nemen van uitstekende aardappelen. Ook nu is er nog wel veel aanbod van moeilijk houdbare partijen. Dat zal geleidelijk afnemen naarmate het bewaarseizoen vordert, maar houdt de markt voor vrij verkoopbare aardappelen nog steeds in zijn greep. De situatie met overmatig aanbod voor frietproductie krijgt ook effect op de noteringen van exportaardappelen. Exporteurs krijgen uit het segment fritesgeschikt ook exportwaardig product aangeboden. Hierdoor zakt het prijspeil aan de bovenzijde.

De marginale prijswijzigingen die de beurs Rotterdam maandag 26 januari noteerde gaven eveneens aan dat er her en der nog kwaliteitsproblemen zijn. De prijs van voeraardappelen zakte aan de onderzijde en partijen voor de droogindustrie werden juist aan de bovenzijde wat duurder (OWG is dit seizoen een probleem).

In februari komt er rapportage van voorraadpeilingen in België en Nederland. Dat geeft meer inzicht in de mate waarin aardappelen zijn weggewerkt in alternatieve afzetkanalen en of er zo rond april iets meer betaald kan worden voor fritesgeschikt dan nu.

Prognose: stabiel laag.

Of registreer je om te kunnen reageren.