Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Voertarweprijs heeft nog geen bodem

Veehouders kunnen zich in de handen wrijven, want de granen die als grondstof voor hun mengvoer dienen zakken nog steeds in prijs. Akkerbouwers zien met lede ogen toe dat het prijsverschil met vorig jaar alleen maar groter wordt in het nadeel van het product dat zij net hebben geoogst.

De notering voor EU-voertarwe in Rotterdam is deze week met €1,50 gedaald naar €152,00 per ton. Daarmee ligt de prijs van deze tarwe inmiddels €10 onder het niveau waarop het seizoen voor de nieuwe oogst is gestart. Het prijsverschil met vorig jaar is inmiddels toegenomen tot €36 per ton. Dit komt neer op een prijsdaling van bijna 20 procent. Bovendien was vorig jaar rond deze tijd bijna de prijsdruk uit de oogst voorbij en steeg de prijs daarna tot ruim boven de €200 per ton.

Net als de notering voor EU-voertarwe staan ook de telersprijzen voor voertarwe deze week onder druk. Over een langere periode gezien blijven de telersprijzen echter beter op niveau dan de EU-voertarweprijs. Ook de prijsvorming op de termijnmarkt in Parijs laat deze week een dalende lijn zien, zodat vooralsnog niet veel verbetering valt te verwachten.

Prognose: prijsdruk.

Laatste reacties

  • veluwsboertje

    Veehouders kunnen zich in de handen wrijven, deze openingszin vindt ik misplaatst ,het is weer tweedracht zaaien tussen akkerbouwers en veehouders, natuurlijk is het uw plicht om prijsdaling van tarwe aan te geven, en om dat tarwe een spilfunctie heeft zakt de prijs van snijmais en vele andere producten hierdoor ook maar het kan ook wel anders gebracht worden

  • pieterfranken1

    volledig mee eens. Het is het beste als we allemaal wat kunnen verdienen.

  • agro1

    mooi, nu kennen we b weer. dank voor de eerlijkheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.