Akkerbouw

Achtergrond

Termijnprijs stabiel; Duitse oogst 11,5 miljoen ton

De aardappeltermijnprijs veranderde niet na het weekeinde. Het aprilcontract sloot op €6 en voor het junicontract was het slot €7. De nieuwe oogst april was nauwelijks prijshoudend en sloot voor het aprilcontract op €13,70.

De markt was actief, met 128 contracten ondanks de beperkte prijsfluctuatie. De termijnprijs blijft in deze fase stabiel ondanks het gebrek aan steun uit de fysieke markt. De effectieve markt ligt er verlaten bij, nu het rooien overal in de EU-5 in volle gang is. In de export zijn er op het huidige prijsniveau zaken te doen voor mooi huidvast product voor overzeese bestemmingen. De verwerkers bedienen zich volledig met contractaardappelen en hebben geen belangstelling voor vrije aardappelen.

Het Duitse ministerie van landbouw maakte voor het weekeinde de oogstraming van Duitsland bekend. Met een prognose van 11,5 miljoen ton raamt men de oogst ruim 18 procent hoger dan vorig seizoen. De gemiddelde hectareopbrengst schatten de Duitsers op 46,8 ton, het areaal wordt gesteld op 245.000 hectare, een uitbreiding van 0,9 procent. De openstaande positie van de termijnmarkt steeg licht naar 3.520 (+10) contracten.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.