Akkerbouw

Achtergrond

Termijnprijs blijft hangen op €6

De aardappeltermijnmarkt liet de vorige week een zeer vlak prijsverloop zien. Met een hoogste prijs van €6,40 en een laagste prijs van €5,90 werd verschillende keren het dieptepunt van dit seizoen getest. Met een slotnotering van €6 op vrijdagmiddag houdt de markt stand aan de onderkant van de handelsrange.

Nu het rooien na de neerslag van vorige week overal in volle gang is, kwam er nogmaals druk op de termijnprijs. De effectieve noteringen boden de stemming op de termijnmarkt geen enkele steun. De afland-notering van Goes bleef met €1,50 tot €3,00 onveranderd en in Emmeloord kon de commissie niet tot een notering komen.

Bij de zuiderburen werd er nog lager genoteerd. PCA/Fiwap zette de Bintje prijs op €1,00 tot €1,50 (-50 cent) en Innovator noteerde €2,00. Ook het Franse SNM schaafde nog een keer 30 cent van de prijs en staat op €1,20. Alleen de Belgapom prijs hield stand op hetzelfde niveau van €1,50 De openstaande positie blijft voor het aprilcontract groeien en staat op 3.510 contracten. Dat is een stijging 200 contracten ten opzichte van de voorgaande week.

De exportactiviteiten zijn ondanks de flauwe prijsontwikkeling een pluspunt. Het lage prijsniveau opent nieuwe mogelijkheden voor export met name naar de overzeese bestemmingen. Verwerkers houden zich in deze fase afzijdig en laten geen belangstelling zien in de dagmarkt voor aanbod vrije aardappelen.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.