Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Tarweprijs keldert kwart in één jaar

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noteert €141 per ton voertarwe, Rotterdam geleverd.

Dat is de laagste notering sinds 15 juni 2010. De prijs is maar liefst €45 lager dan een jaar geleden. Dat is een daling van 24 procent in één jaar. RVO noteert €162 per ton mais, maar dat is nog van de oude oogst. De EU oogst straks een record van ruim 70 miljoen ton mais. Dat drukt de maisprijs straks ook.

Omdat tarwe nu veel goedkoper is dan mais, blijft er vraag naar voertarwe. Maar het aanbod is zo groot dat de prijs toch daalt. Vooral Frankrijk biedt veel voertarwe aan, omdat de maalkwaliteit vaak niet wordt gehaald.

Ook op de termijnmarkten in Chicago en Parijs zakken de graanprijzen. In Chicago zakte de slotnotering voor het eerstaflopende termijncontract (december) voor mais van de nieuwe oogst naar het diepste punt in vijf jaar. We moeten terug naar 24 september 2009 voor een maisprijs onder de $3,26 per bushel (€100 per ton).

Omdat mais zo goedkoop is in de VS, verhoogt de Europese Commissie de invoerheffing op mais opnieuw. De variabele invoerheffing was €5,32 sinds 16 juli en ging met ingang van 19 september naar €10,44 per ton. De heffing geldt uiteraard niet voor de heffingvrije importquota. Omdat de EU zelf ook een record aan mais verwacht, wil Brussel zo de import afremmen. Dat steunt ook de tarweprijs. Hoewel het effect op de prijzen niet is te zien. Door het overschot wordt graan de laatste weken bijna dagelijks goedkoper.

Prognose: graanprijzen dalen.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Het brood zal goedkoop worden!

  • ed12345

    farmerbn In de winkel?? Niet dus naar beneden bijstellen is winkels niet eigen

  • John*

    bio centrales maar weer vlug opstarten, hebben tarwe, mais, eieren en vlees om erin te stoppen.

Of registreer je om te kunnen reageren.