Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs stijgt volgend seizoen

De suikerprijs op de termijnmarkt in Londen zakt naar het laagste niveau in acht maanden.

Het eerstaflopende termijncontract (oktober) sloot maandag op $424,60 per ton.

De suikermarkt wordt net als de graanmarkt beheerst door overschotten. De graanprijzen blijven echter nog op een redelijk peil vanwege alle conflicten in de wereld. De twee grote graanexporteurs Rusland en Oekraïne zijn in oorlog. Ook in het Midden-Oosten en Noord-Afrika wordt gevochten, waar de grote graanimporteurs zitten. Deze regio's hebben veel minder invloed op de suikermarkt.

Het grote overschot van dit seizoen drukt de notering. De diverse marktbureaus schatten het overschot op 1,5 miljoen tot 4,8 miljoen ton suiker. Maar voor het volgende seizoen 2014/2015 wordt een tekort verwacht. De ramingen daarvan variëren van 500.000 tot 2,5 miljoen ton. Maar na vier seizoenen van overproductie heeft de wereld volgens de Rabobank nu wel zo'n 70 miljoen ton suiker op voorraad. Het duurt wel even voor dat op is.

Toch loopt de termijnmarkt al vooruit op de verwachte tekorten. In Londen sloot het termijncontract voor maart 2015 maandag op $457,80. Het contract voor oktober 2015 noteerde ruim $488 en voor levering na december 2015 ligt de prijs boven de $500.

Maar ook dat zijn nog steeds lagere suikerprijzen dan een paar jaar geleden. Begin september 2011 kostte het eerstaflopende termijncontract in Londen ruim $750 dollar per ton.

Prognose: suikerprijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.