Akkerbouw

Achtergrond

Stemming op uienmarkt vriendelijker

Uien worden in wel erg flinke volumes uitgevoerd. Dat is voor een groot deel te danken aan het aanzienlijk gereduceerde prijspeil.

De uien zijn snel goedkoper geworden doordat de aanvoer na het bewaarseizoen al in juli vlot op gang kwam. Daarna is er sprake geweest van een niet goed weg te werken prop plantuien. Ze kwamen zoals veel gewassen dit jaar niet alleen vroeger dan normaal, maar ook nog eens in grotere hoeveelheden dan de markt aan kon. De zaaiuien volgden eveneens eerder dan gebruikelijk. Nu de plantuien weg zijn en de vele regen heeft gezorgd dat aanvoer van zaaiuien kalmeerde, normaliseert het marktbeeld. Voor de telers is de eerste zorg nu om de uien goed opgeslagen te krijgen. Emmeloord signaleerde voor de af land geleverde zaaiuien een plus van 25 cent per 100 kilo voor de sortering 30 procent grof en 75 cent voor de grovere. De marktstemming is prijshoudend. Voor rode uien blijft de stemming ongewijzigd flauw.

Bestemmingen in het westen van Afrika zijn sterk aan de markt voor Nederlandse uien. Rederijen hebben hun routing aangepast om geen hinder te ondervinden van maatregelen tegen ebola-verspreiding. Voor verscheping van uien naar de zeer belangrijke (doorvoer-)haven Dakar in Senegal is er geen beletsel.

Prognose: prijs stijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.