Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Spruiten maken mooie start

Het spruitenseizoen is half augustus begonnen met mooie prijzen van circa €1 per kilo. Geleidelijk steeg de aanvoer en zakte de prijzen naar een nog steeds aardig niveau van 60 tot 70 cent deze week.

Dat werd in ieder geval betaald bij ZON fruit & vegetabels en The Greenery voor de sortering B-spruiten. Op woensdag 10 september zette de dalende tendens zich voort met prijzen van net onder de 50 cent.

Een teler die half augustus al aan de markt was met het ras Devlin kwam toen tot 15 ton per hectare. Dat ras moet wel zo snel mogelijk van het veld en vervolgens teruggekoeld worden om de bewaarbaarheid in deze periode te verzekeren. Geleidelijk aan zijn de producties bij de telers die al oogsten gestegen tot boven 20 ton per hectare en dat moet je ook wel halen wil je met prijzen van 60 cent per kilo iets willen verdienen, stelt een andere teler. "Anders is de financiële opbrengst nog maar marginaal." De kwaliteit van de huidige spruiten is prima en de gewassen staan er goed bij. Wel is het nog afwachten hoe de spruitzetting uitpakt bij de rassen die voor oktober op de planning staan. "Die moeten nog wel veel doen." Toch is de verwachting dat de producties op een prima niveau uit zullen komen.

Vooralsnog kiezen de telers die al aan het plukken zijn om het rustig aan te doen. Mede omdat de productie er onder zou leiden als nu al massaal geoogst zou worden. "Het is een afweging die iedere teler voor zichzelf moet maken." Andere telers beginnen pas half september of begin oktober met plukken, zodat de aanvoer van spruiten in de komende periode zal toenemen met een piek in november. "Dat is tenminste gebruikelijk", stelt een handelaar. Hoe de prijs daarop zal reageren, is op dit moment een kwestie van koffiedik kijken.

Prognose: stijgende aanvoer met een onvoorspelbare prijsvorming.

Eén reactie

  • stiekema farms

    Mooi, een goede start. Maar 0.50 ct per kilo mag ook wel begin September....Veel success voor alle spruitenboeren in Nederland!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.