Akkerbouw

Achtergrond

Sojanotering laagste in vier jaar

De sojanoteringen stegen vrijdag op de termijnmarkt in Chicago uit vrees voor vorstschade.

Maar de weerberichten gaan nu uit van minder koud weer. Daardoor daalden de sojaprijzen maandag weer. Want de wereld oogst dit seizoen een record aan sojabonen, voor het eerst meer dan 300 miljoen ton. In de VS beoordeelt het ministerie van landbouw (USDA) 72 procent van de percelen sojabonen als goed of uitstekend. Dat is de hoogste score in twintig jaar. Ook Zuid-Amerika verwacht begin 2015 een goede sojaoogst.

De cijfers over het verbruik en de voorraden sojabonen verschillen nogal per marktbureau, maar over één ding zijn ze unaniem. De voorraad sojabonen in de wereld groeit en dat drukt de prijzen. Verder belemmert de stijgende dollarkoers de Amerikaanse export. De notering voor het novembercontract zakte maandag in Chicago dan ook naar bijna 10 dollar per bushel (285 euro per ton). Dat is de laagste slotnotering voor een eerstaflopende sojacontract in vier jaar.

Ook op de spotmarkt wordt soja goedkoper. De International Grains Council noteerde maandag voor de sojaprijs een index van 237 punten (100 = prijspeil januari 2000). Dat is de laagste index in 2,5 jaar.

De goedkope soja duwt de koolzaadprijs omlaag. Bovendien heeft de EU veel koolzaad geoogst. Het novembercontract sloot maandag in Parijs op €324,75 per ton. Dat is 50 euro lager dan een jaar geleden. In Canada wordt koolzaad wel duurder. Sneeuw belemmert daar de oogst.

Prognose: sojaprijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.