Akkerbouw

Achtergrond

Saldoberekening zomertarwe

'Rollen tijdens uitstoeling voor meer opbrengst.'

'Het is een goed jaar geweest, maar de oogst verliep slecht", vertelt Jaap Lingbeek. "Aanvankelijk was het weer prima, maar toen volgden drie weken nat weer". Vóór de weersomslag probeerde Lingbeek te oogsten, maar de tarwe was met 24 procent vocht nog niet rijp. Tussen de buien door is één perceel met drie combines aangepakt. "Normaal sla ik de zomertarwe zelf op en lever ik in december, maar in overleg met de afnemer heb ik direct geleverd en drogen zij het na." De ziektedruk, vooral van gele roest en bladvlekken vond Lingbeek groot. Daarom spoot hij drie keer in plaats van twee keer in een normaal seizoen. Sinds een aantal jaren rolt Lingbeek het gewas met een ijzeren rol tijdens de uitstoeling als de tarwe 15 cm hoog is. "Daar heb ik goede ervaringen mee. Je geeft het gewas even op z'n donder tijdens de uitstoeling met als gevolg meer aren en een hogere opbrengst van 500 tot 750 kilo per hectare.'

Redactie Boerderij

Of registreer je om te kunnen reageren.