Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Saldoberekening zetmeelaardappelen

'Hoge phytophthora-druk, saldo is minimaal.'

Bedrijfsleider Harry Brouwer van Landbouwonderneming Westerwolde is niet tevreden over het saldo van de zetmeelaardappelen. Het scheelde in de kosten dat beregening achterwege kon blijven en dat schade door wateroverlast zeer beperkt bleef. Daartegenover staat een hogere phytophthora-druk, dus meer inzet van fungiciden. De teelt verliep dit jaar redelijk goed. Hoewel het onderwatergewicht aan de krappe kant lijkt, is de totale opbrengst vergelijkbaar met die van vorig jaar. De achterblijvende prijs is de grootste teleurstelling. Die viel in 2013 tegen en lijkt voor 2014 niet beter. Het ontbreken van een vaste minimumprijs bij aanvang van de contractteelt voor Avebe maakt het plezier in de zetmeelteelt er niet beter op, vindt Brouwer. "Het saldo is minimaal. Het komt erop neer dat het werk in eigen mechanisatie door de teelt net aan betaald wordt. Daardoor blijft het bedrijf overeind."

 

.

Redactie Boerderij

Eén reactie

  • Je kunt beter koolzaad gaan verbouwen en met TCEGofour een deal sluiten voor de Bio Product processor. <> verdien toch wel aanzienlijk meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.