Akkerbouw

Achtergrond

Saldoberekening zaaiuien

'De opbrengst heb ik toch te hoog geschat.'

Bas Arensman vulde voor de saldoberekening 70 ton per hectare in. Inmiddels weet hij dat die opbrengst niet wordt gehaald. "Ik heb de opbrengst toch te hoog geschat." De partij is mede door de droge periode in juli aan de fijne kant gebleven. De uien kwamen wel mooi goudgeel binnen. Het mooie septemberweer maakte veel goed. Arensman heeft een af-landbaalprijscontract. Hij bewaart de uien niet lang. Ze gaan de komende weken naar de sorteerder en worden dan tegen een gemiddelde prijs van die periode afgerekend. De opbrengst blijft staan in de saldoberekening, net als de prijs. Eind september dacht de teler dat hij de prijs iets te laag had ingeschat. Daardoor blijft zijn saldo wellicht gelijk. "Een paar duizend euro te weinig, fors minder dan vorig jaar", zegt hij. "Om wat te verdienen moet de bruto-opbrengst minstens €6.000 zijn. Van het saldo moet ik immers ook nog kosten betalen."

 

.

Redactie Boerderij

Of registreer je om te kunnen reageren.