Akkerbouw

Achtergrond

Saldoberekening rode uien

'Wel meer kilo's, maar minder geld.'

Maatschap De Jager teelt voor het vierde jaar geplante rode uien. Deze zijn in perspotjes gezaaid om de teelt te vervroegen. De loonwerker heeft de uien half maart geplant. De Jager kon begin augustus al starten met de oogst. Het oogsten gebeurde tussen de buien door. Begin september was De Jager klaar. De prijs is een mix van levermomenten. Het begon met 24 cent voor de middelmaat en 32 cent voor grof en eindigde met 12 cent voor de middelmaat en 18 cent voor grof, hoewel daar nog wat kosten af gingen. "Dat is gemiddeld toch nog 16,5 cent; met een opbrengst van gemiddeld 61 ton is dat voor seizoen 2014 relatief goed. Vorig jaar was het resultaat beter: iets minder kilo's, maar met 25 cent een behoorlijk betere prijs", zegt Peter de Jager. De teelt verliep probleemloos, totdat geheel onverwacht iets aantasting van witrot optrad. Tot problemen heeft dat echter niet geleid. De aangetaste uien droogden goed op.

 

.

Redactie Boerderij

Of registreer je om te kunnen reageren.