Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Saldoberekening koolzaad

'Geen winter, dus groot en legeringsgevoelig gewas.'

Hein Waalkens teelt elk jaar zo'n 40 hectare koolzaad. "Doordat de winter uitbleef, bleef het gewas veel groener en schoot het door het warme voorjaar omhoog naar zo'n 2 meter." In een normaal seizoen komt het koolzaad veel minder groen de winter uit en is het volgroeide gewas 30 à 40 centimeter korter. "Het hoge gewas dit jaar was minder stevig, daardoor hadden we wat last van legering. Duist is nogal een probleem. Normaal spuiten we hier eind oktober tegen bij een temperatuur beneden 12 graden." Dat ging echter niet door de natte omstandigheden. De bestrijding ervan gebeurde in januari. "Het effect was niettemin afdoende." De verdere onkruid- en ziektedruk was als in andere jaren. De oogst, anderhalve week eerder dan normaal, verliep prima met vochtgehaltes van 6 à 8 procent. Over de opbrengst is de teler minder tevreden: "Zo'n 350 kilo per hectare minder dan in 2013 en een prijs die €0,10 per kilo lager lag."

 

.

Redactie Boerderij

Laatste reacties

  • Je kunt beter koolzaad gaan verbouwen met TCEGofour en een deal sluiten voor de Bio Product processor. <> verdien toch wel aanzienlijk meer.

  • piet 5162

    De Heer Waalkens mag bij mij ook wel komen werken voor deze mechanisatie prijzen,Dit zijn waarschijnlijk alleen de uur lonen voor de schauffeur zonder machine.

Of registreer je om te kunnen reageren.