Akkerbouw

Achtergrond

Saldoberekening knolselderij

'3 ton per hectare meer ingevuld dan vorig jaar.'

Marc van Vooren is goed te spreken over het groeiverloop van zijn knolselderij. Het lijkt een vroege oogst te worden. Hij wil voorkomen dat de knollen uit de maat groeien. In zijn saldo heeft hij daarom 3 ton per hectare meer ingevuld dan vorig jaar. Ook oktober is nog belangrijk voor de groei. In augustus viel rond Sluis nog 160 millimeter water, vanaf 28 augustus werd het droog. Slechte structuur, warm weer en droogte: geen ideale mix voor groeizaam weer. Vorig jaar viel het saldo tegen, hoewel de schatting van zijn prijs op 17 cent in april achteraf bleek te kloppen. Dit jaar gaat een deel voor levering af land, een deel gaat in de bewaring. In de berekening af land zorgt het wegvallen van de post bewaarkosten voor een beter saldo. De teelt is iets gekrompen, maar ook het buitenland is bepalend. Als de prijsontwikkeling vergelijkbaar blijft met vorig jaar, wordt het weer een mager jaar voor knolselderij.

 

.

Redactie Boerderij

Of registreer je om te kunnen reageren.