Akkerbouw

Achtergrond

Saldoberekening karwij

'Teelt vrijwel zonder bestrijdingsmiddelen.'

Cees Wijk teelt in maatschap met onder anderen twee zoons 5 hectare karwij die hij tegelijk met blauwmaanzaad als dekvrucht zaait. "Naast blauwmaanzaad zijn conservenerwten ook een goede dekvrucht. Zonder goede dekvrucht kun je pas het tweede jaar oogsten." De teelt gaat vrijwel zonder bestrijdingsmiddelen. "Tenzij het in juni langer dan 24 uur nat is, loop je het risico van verbruiningsschimmel." Wijk laat het gewas tussen 10 en 15 juli zwadmaaien waarna het een week tot tien dagen ligt voordat hij het dorst. Het bedrijf doet alles in eigen beheer en verkoopt vanaf een prijs van €1,30. Dat betekent soms geen voorraad en soms voorraad van vier jaar productie. Het zaad slaat hij op in de aparte opslag voor fijne zaden. Wijk heeft goede ervaringen met karwij als voorvrucht voor pootaardappelen: "Bij een schurftgevoelig ras geeft pootgoed na karwij een absoluut blanke aardappel met minder dan 1 procent uitschot."

 

.

Redactie Boerderij

Of registreer je om te kunnen reageren.