Akkerbouw

Achtergrond

Saldoberekening blauwmaanzaad

'Opkomst voorspoedig, eenden problematisch.'

De opkomst was voorspoedig, maar plaatselijk wel aan de dunne kant vanwege structuurschade, vertelt Sjaak de Bree. De Bree zaaide dit jaar op 4 april 8,5 hectare blauwmaanzaad in, een dag eerder dan in 2013. De plaatselijk dunnere stand leidde ertoe dat hij wat meer last had van onkruid dan in andere jaren. Van ziekten en plagen had hij weinig last. "Behalve van eenden, die vormen echt een probleem hier in de regio. Maar zodra ik er melding van maak bij de jagers, zijn ze er erg attent op." Met de opbrengst van het bonte perceel is De Bree content. "Nagenoeg gelijk aan vorig jaar, iets minder dan in 2012." Dorsen deed de teler tien tot veertien dagen eerder dan anders. Hij heeft een bod van €1,70 gehad, maar wacht op de kwaliteitsbeoordeling en eventuele prijsstijgingen. "Meestal verkoop ik het zaad binnen een halfjaar. Dan maak ik geen kosten voor omstorten, beluchten, schonen en bewaren."

 

.

Redactie Boerderij

Of registreer je om te kunnen reageren.