Akkerbouw

Achtergrond

Saldoberekening biologische aardappelen

'Prima opbrengst, oogst moeizamer door droogte.'

Biologisch akkerbouwbedrijf De Korenschoof teelt voor het derde jaar achtereen Sarpo Mira op contract voor fritesfabrikant McCain. De aardappelen gaan tot december in de opslag. Sarpo Mira is phytophthora-resistent. Hoewel het ras lang groen bleef, lukte het steeds om te volstaan met loofklappen om het te doden. Dit jaar gebeurde dat begin september. De droogte erna hielp om het gewas te laten afsterven. Door de droogte was het echter moeilijker om goed te rooien. Daarom zitten de aardappelen eind september nog in de grond. De opbrengst is prima, bruto zelfs meer dan 45 ton. De regen in augustus zorgde dat enkele knollen toch werden aangetast door phytophthora, er zit wat uitval in. "Toen we nog gangbaar boerden, kwamen we op onze vrij zware grond ook niet hoger dan netto 45 ton aardappelen", stelt Steendijk. De akkerbouwer teelt ook nog enkele hectaren tafelaardappelen.

 

.

Redactie Boerderij

Of registreer je om te kunnen reageren.