Akkerbouw

Achtergrond

Prijzen soja en koolzaad dalen

De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor sojabonen zakte maandag naar 215 punten (100 punten = januari 2000).

Dat is de laagste stand sinds 2 september 2010. De prijsindex ligt 21 procent lager dan op 22 september vorig jaar. Het IGC berekent de prijsindex op basis van sojanoteringen in de VS, Brazilië en Argentinië.

Ook op de termijnmarkt in Chicago werden sojabonen goedkoper. Het eerstaflopende termijncontract (november) sloot maandag op $9,38 per bushel (€268 per ton). Het is de laagste notering voor een eerstaflopende sojacontract sinds 12 juni 2011.

De prijsdaling bij sojabonen sleept de koolzaadnotering in Parijs mee omlaag. Het eerstaflopende contract (oktober) sloot in Parijs maandag op €310,50 per ton. Dat is €7,75 lager dan vrijdag.

Er worden veel sojabonen en andere oliezaden geoogst in de wereld. In de VS staat 71 procent van de percelen sojabonen er goed of uitstekend bij. Dat is één van de beste scores ooit, zo vlak voor de oogst. De soja in de VS is nu voor 3 procent geoogst. Bijna de helft van de soja is al rijp. Analisten verwachten de komende weken dan ook een enorme stroom van Amerikaanse sojabonen op de markt.

De koolzaadprijs in de EU wordt ook nog eens gedrukt door het groeizame weer. Het winterkoolzaad maakt een goede start, ook al is de schade door vraat wel groter vanwege het wegvallen van de zaadbehandeling met neonicotinoïden.

Prognose: prijs oliezaden daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.