Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Prijs fritesgeschikt bedroevend laag

Het prijspeil van fritesaardappelen is nog lager dan bij de start van het problematische oogstjaar 2011.

In België halen de Bintjes opbrengsten rond €1,50 per 100 kilo. In Nederland is het weinig beter. Handel is er maar minimaal. Vanwege deze in omvang (te) kleine markt kwam donderdag 18 september jl. de beurs Emmeloord voor het eerst in dertien jaar, maar twee weken later dan gepland, met een af land-notering voor aardappelen. Deze lag met € 2 tot € 3 per 100 kilo op een extreem bescheiden niveau. Goes noteerde wel eerder en hield het de afgelopen twee weken op €1,50 tot €3,00.

Bij de presentatie van deze eerste fritesaardappel-telersprijs voor het noorden van het land is nog eens gesteld hoe moeilijk de noteringen tegenwoordig soms tot stand komen. De omzet in geheel vrije fritesaardappelen is weliswaar relatief klein, maar de noteringen van de beurzen Goes en Emmeloord bepalen ook de opbrengst van de meeleveraardappelen van contracttelers en wegen bovendien mee in de berekening van de cash settlementprijs op de aardappeltermijnmarkt.

Vorig jaar heeft export van fritesaardappelen naar minder gebruikelijke bestemming, destijds vooral Zwitserland, meerdere malen gezorgd voor onenigheid. Het ging om handel in topkwaliteiten en dito prijzen, volgens de verwerkende industrie niet representatief voor de fritesmarkt. Daar is nu geen sprake van. De voor dit kanaal ingestelde eigen notering kon niet worden gezet. Export van aardappelen is er wel, maar niet in dit fritessegment.

Prognose: stabiel laag

Eén reactie

  • koestal

    nu maar naar China exporteren

Of registreer je om te kunnen reageren.