Akkerbouw

Achtergrond

Preitelers gaan geen gemakkelijke tijd tegemoet

De aanvoer van prei zal in de komende weken stijgen en telers mogen blij zijn als de prijzen op het huidige niveau blijven. Dat lijkt voor de komende periode het lot waarmee preitelers het moeten doen.

Volgens de woordvoerder van Veiling REO, de belangrijkste veiling voor prei, is de kwaliteit op dit moment 'supergoed'. Wel tekent hij aan dat het ras Krypton last heeft van doorgroei, waardoor dit ras minder geschikt is voor export naar verre bestemmingen. Dat maakt het extra lastig om andere afzetkanalen te vinden, nu de Russische markt is verdwenen. Juist op die markt had Veiling REO vorig seizoen ingezet om extra afzet te creëren en die is nu compleet weggevaagd. "We zullen na de boycot weer op startpunt nul moeten beginnen", stelt de woordvoerder vast. "Maar er is in Rusland wel een markt voor prei. Dat weten we inmiddels zeker."

De aanvoer van prei is in de afgelopen weken toegenomen, zowel in Nederland als in België. Dat ging in België gepaard met prijzen van rond 40 cent per kilo voor Flandria 3-4 in de eerste week van augustus en een daling naar circa 25 cent vorige en deze week.

Op ZON fruit & vegetables werd in de eerste twee weken van augustus gemiddeld 20,2 cent per kilo betaald voor de sortering Lang Wit. In de twee weken daarna was dat gemiddeld 37,8 cent. Het omgekeerde effect dus van wat er op REO gebeurde. De ontwikkeling bij ZON is deels te verklaren door de ontwikkelingen in de aanvoer, maar een heel duidelijk verband is er niet.

Deze week loopt de prijs van ZON weer min of meer in de pas met REO met circa 30 cent per kilo. Sinds eind augustus ligt het prijsniveau (met 20 tot 25 cent soms ruim) onder dat van 2013 en 2012.

Prognose: stijgende aanvoer; prijzen zullen zeker niet stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.