Akkerbouw

Achtergrond 6 reacties

Overvloed aan graan en soja drukt prijzen omlaag

Er wordt veel graan en soja geproduceerd. De voorraden groeien hard en dat drukt de prijzen. Australië verwacht een kleinere oogst, maar het beroert de markt niet.

De tarweprijs zakte vorige week verder op de termijnmarkt in Parijs. De EU heeft veel tarwe geoogst en er komt straks veel mais van de akkers, meldt de Europese Commissie. Aan het eind van dit seizoen heeft de EU 50,9 miljoen ton graan op voorraad. Dat is genoeg om 9,5 weken verbruik te overbruggen. Zo'n ruime stocks-to-use-ratio heeft de EU in vijf jaar niet gehad.

De maisprijs stabiliseerde vorige week in Parijs, maar de vraag is of het dieptepunt is bereikt. In de VS is de maisoogst begonnen. Analisten verwachten een enorme stroom mais. Dat drukte de maisprijs (decembercontract) op de termijnmarkt in Chicago vorige week naar het laagste niveau in vijf jaar. Ook de oogst van sojabonen is begonnen. En ook hier wordt een recordoogst verwacht. De sojaprijs zakte vrijdag in Chicago richting de 9 dollar per bushel (261 euro per ton).

De graan- en sojaprijzen worden gedrukt door de goede oogsten in de wereld. De International Grains Council (IGC) verhoogde vorige week de graanprognose. De IGC gaat nu uit van een wereldproductie van 1.983 miljoen ton graan (exclusief rijst) in seizoen 2014/2015. Dat is 7 miljoen ton meer dan de verwachting van vorige maand. De wereld produceert weliswaar 10 miljoen ton graan minder dan het record van vorig seizoen. En het verbruik stijgt met 32 miljoen naar 1.958 miljoen ton graan. Toch groeien de graanvoorraden in de wereld, doordat de productie groter is dan het verbruik, net als vorig seizoen. De IGC, een organisatie van landen die veel graan exporteren of importeren, verwacht dat eind dit seizoen (30 juni 2015) de wereld 429 miljoen ton graan op voorraad heeft. Dat is de grootste eindvoorraad in vijftien jaar.

De enorme voorraden drukken de prijzen omlaag. Zo lang er geen natuurrampen gebeuren, blijven de voorraden groot en dus op de prijzen drukken. Alleen Australië oogst straks zo'n 10 procent minder tarwe door droogte. Maar die daling wordt ruimschoots gecompenseerd door de overvloed in de rest van de wereld.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Zakken bij jullie de mengvoerprijzen ook?

 • aarthamstra1

  Goed moment om te zien waar de FURAZOLIDON nu in zit .Al is het maar om uit te sluiten dat het in de soja zit ,door het gebruik van furazolidon als bestrijdingsmiddel .En voor de slachtoffers van deze misplaatste beschuldigingen van boeren en lervaeranciers,WAAR IS DE SAAMHORIGHEID om deze ondernemers te slachtofferen zonder bewijs.
  om de waarheid boven tafel te krijgen MNWA .OVERHEID , belangenorganisatie ZLTO?LTO of is het nu al zo ver dat net als in de voetbal wereld de multinational de spelregels overruled zijn ten opzichte van regeringen ja de EU voedselveiligheid .

 • info36

  Biobrandstoffen.

 • aarthamstra1

  FURAZOLIDON dat zit waarschijnlijk in de hele voedselketen van vla tot broodje hamburger , Niemand wil het weten ,Waarom toch die enkelingen geslachtofferd , Mijn buurman rook van de week onraad in de nacht toen hij ontdekte dat het geen buitenlanders maar Hollanders waren die op zijn terrein rondslopen 3 man zo vertelde hij ben ik er met veel kabaal op af gestormd met de weten schap dat ze uit elkaar weg zouden rennen . Hollanders helpen elkaar niet in nood maar kiezen altijd voor zich zelf zo legde hij uit. Ik dacht dat klopt.

 • denker123

  info 36 ,de ethanol uit mais zal eerder ingekrompen worden in de V.S..Lake Erie en veel kleinere binnen meren zitten vol met algen,in de stad Toledo is zelfs de waterleiding 2 dagen droog gevallen Sedert er veel meer mais geteelt wordt voor ethanol is dit enorm toegenomen, omdat mais veel zwaarder bemest word dan andere gewassen.Ethanol is niet meer populair bij de Amerikaanse autorijders,het stelt ook niets voor 40% van de V.S. mais is voor ethanolproduktie dit is nog maar voldoende voor 6% van het V.S.benzine verbruik te vervangen !!!!!

 • farmerbn

  Wordt mais zwaarder bemest dan andere gewassen?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.