Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Overschotten drukken prijzen van graan en soja omlaag

De graanprijzen zakten vorige week verder in elkaar. Dat komt niet alleen door de overproductie. Dalende prijzen maken graaninkopers afwachtend.

De graanprijzen zakken verder. Het eerstaflopende termijncontract (november) voor tarwe verloor in Parijs vorige week bijna €10. De week ervoor was er ook al bijna €10 afgegaan. In twee weken zakte de notering van het novembercontract met bijna 11 procent. Het is de laagste tarweprijs in ruim 4 jaar. Mais (novembercontract) werd in twee weken in Parijs ruim 8 procent goedkoper. Ook in Chicago daalden de noteringen voor tarwe, mais en sojabonen voor de tweede achtereenvolgende week. Het zijn de laagste graan- en sojaprijzen in 4 jaar.

Dat komt vooral door de overproductie. Het marktbureau Strategie Grains stelt dat de EU 146,6 miljoen ton zachte tarwe heeft geoogst en straks 71,3 miljoen ton mais van de akkers haalt. Dat zijn records. Eerder meldde het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) al dat de wereld een record aan tarwe, mais en sojabonen oogst.

Maar de prijzen dalen ook door andere factoren. Het is rustig geworden in Oost-Oekraïne. Daarnaast willen Amerikaanse exporteurs marktaandeel terug winnen en bieden voor lage prijzen tarwe aan. Daardoor kocht Egypte vorige week voor het eerst sinds februari weer Amerikaanse tarwe. En de prijsdalingen maken inkopers van graan terughoudend. Waarom nu kopen als het graan morgen waarschijnlijk weer goedkoper wordt?

Door de lage tarweprijs draait de export in Europa goed. Van 
1 juli tot en met 16 september exporteerde de Europese Unie 
5,81 miljoen ton zachte tarwe. Dat is 1,5 procent meer dan in dezelfde periode vorig seizoen, terwijl de export toen een record bereikte. Het is echter zeer de vraag of de tarwe-export in dit tempo doorgaat.

Het Franse overheidsbureau Agrimer verwacht dat Frankrijk dit seizoen een derde minder tarwe exporteert naar landen buiten de Europese Unie vanwege de slechte kwaliteit. Frankrijk verkoopt veel meer voertarwe binnen de Europese Unie. Dat zet nog eens extra druk op de voertarweprijs en daarmee ook op de maisprijs in de Europese Unie.

Eén reactie

  • farmerbn

    Goede maaltarwe zal duur verkocht worden als we maar (kunnen) wachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.