Akkerbouw

Achtergrond

Markt fritesgeschikt overvoerd

De ontwikkeling van de fritesaardappelen is dit jaar vlot. Van de grote fritesrassen in Nederland is die voor Agria en Fontane zelfs bovengemiddeld. Dat blijkt uit rooiproeven van Aviko Potato.

Voor Agria's begint de groeicurve nu weliswaar af te vlakken, maar de tendens van de grote opbrengsten van vroege rassen zet nog door. Dat zet zware druk op de markt. De schaarse officiële (Belgische) noteringen voor vroege aardappelen en Bintjes en de berichtgeving in het Nederlandse prijsinformatiesysteem Agriprins wijzen op marginale opbrengsten, van €1 tot €3 per 100 kilo voor de goede fritesaardappelen in het noordwesten van de EU. Belgapom noteerde vrijdag voor de derde achtereenvolgende week de Bintjes op €2,50 per 100 kilo. Dat is minder dan vorig jaar rond deze tijd voor voeraardappelen is betaald en spreekt dus boekdelen.

Hoewel de aanvoer afneemt als gevolg van veel regen blijven de prijzen steken. Minder of in het geheel niet bewaargeschikte partijen vroege aardappelen overvoeren de markt, die ze niet kan opnemen. In België zijn vorige week al partijen aardappelen bij veehouders in de Kempen afgezet voor minder dan €10 per ton. In de huidige situatie - met levering af land van vroege en middelvroege soorten maar de hoofdoogst nog voor de boeg - is in de reguliere afzetkanalen - lees fritesfabrieken - de vraag naar aardappelen minimaal. De verwerkende industrie benut vooral contractleverantie.

Prognose: stabiel lage prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.